I egen interesse

Personalemapper må ikke bruges til at chikanere ansatte, siger Bjørn Elmquist

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er i offentlighedens og den ansattes interesse, at enhver borger har ret til at se, hvad der ligger i en offentligt ansats personalemappe. Det sikrer mod skjulte urimeligheder, og det er en beskyttelse af den ansatte mod arbejdsgiveren.

Det er Det Radikale Venstres principielle og overordnede synspunkt, siger Bjørn Elmquist, som er partiets retspolitiske ordfører og formand for Folketingets retspolitiske udvalg.

- Men, tilføjer han. Det måikke betyde, at reglerne kan bruges til at chikanere for eksempel en lærer ved, at hvem som helst kan få hvad som helst at vide om vedkommende blot ved at henvende sig på skolens kontor. Hvis der for eksempel har været en sag, hvor en lærer for nogle år siden har haft problemer med en klasse eller med et par forældre, så kan det ikke være meningen, at man bare kan kaste den slags ud til offentligheden. Det må være sådan, at den, der beder om aktindsigt, har en helt åbenlys interesse i netop nogle bestemte oplysninger. Og hvis reglerne, som de er i dag, ikke sikrer det, så må de laves om. Enten ved at den vejledning, der gælder i dag, strammes op, så der ikke kan ske misbrug, eller ved at loven ændres, så der skabes hjemmel for en præcisering af, hvad der er offentligt, og hvad der er privat.

Bjørn Elmquist mener, at man kan overveje at indføre samme praksis som i Udenrigsministeriet, hvor man har to kategorier mapper.

- Problemerne kunne måske løses ved at arbejde med A-mapper, som er offentligt tilgængelige, og B-mapper, som indeholder oplysninger om private forhold, siger han og understreger, at det så er vigtigt, at den ansatte og vedkommendes organisation har hånd i hanke med, hvad der puttes i de forskellige mapper.

- Vi må ikke komme i en situation, hvor vi får uofficielle C-mapper, som kun arbejdsgiveren véd eksisterer, tilføjer han.

Efter Bjørn Elmquists mening hører referater fra udviklings- eller medarbejdersamtaler til i den gruppe, som offentligheden ikke må have adgang til.

- En sådan samtale føres i fortrolighed, derfor må referaterne også være fortrolige, siger han.-th