Debat

Seniorpolitik (II)

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I mit indlæg om seniorpolitik i Folkeskolen nummer tre sluttede jeg med opfordring til, at der gøres noget for de lærere, som ønsker at forlade skolen som førtidspensionister. Men som omtalt er der jo også den mulighed, at lærere kunne tilskyndes til at forlænge deres aktive lærertid.

Et sådant tiltag fortalte lærer Stig Nielsen fra Rønnede om på seniorkonferensen og fremlagde syv sider, som viste, hvordan en personalepolitik med indbygget seniorpolitik kunne se ud.

Her er seniorerne de 55-66-årige. Aftalen er en tryghedsaftale, som sikrer senioren forskellige forhold. Blandt andet er der tale om kurser for seniorer, fratrædelsesordninger, mulighed for forbliven i mindre belastende job, nedtrapning og afvikling, planlagt generationsskifte med aftalt fratrædelsestidspunkt. Det bemærkes, at der heri indgår mulighed for løntillæg, fratrædelsesbeløb, pensionsforbedring eller kombinationer heraf. For eksempel kunne man måske ved halvtidsarbejde opnå tre fjerdedele løn, eller ved udskydelse af pensionstidspunktet opnå for eksempel to til tre års ekstra pensionsår. I sagens natur er dette kun muligt, når arbejdsgiveren er interesseret i disse gode seniorlærere.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

På konferencen blev Rammeaftalen om Seniorpolitik med ikrafttræden per 1. april 1995 fremlagt underskrevet af parterne den 12. oktober 1995. Jeg mener, at det nye heri er, at den nu også omfatter basisstillinger altså almindelige lærere. Heri omtales såvel seniorstillinger som fratrædelsesordninger.

Jeg formoder, at der redegøres for disse forhold på et eller andet tidspunkt.

Nogle på konferencen talte for, at man ikke skal formulere en særlig seniorpolitik, for derved hænger man en særlig gruppe lærere ud. Derimod bør denne politik indeholdes i den almindelige personalepolitik. Dette synspunkt forstår jeg godt, men jeg vil advare mod det. Det skyldes, at hvis man ikke klart peger på denne gruppe læreres særlige forhold og behov, sker der intet. Man burde også se på juniorlærernes særlige forhold og behov og udforme en politik herfor.

Jeg kunne ønske mig, at foreningen udformer nogle bedre materialer om forhold ved pensionering. For eksempel har det nærmest været mig umuligt at få oplyst forskelle og ligheder ved delpension og delefterløn. Jeg ved godt, at der er kommet nogle sider til håndbogen, men alligevel!

Der blev sagt mange kloge ord på konferencen. Mange er skrevet på papir, som kan kunne få med hjem. Nu håber jeg, at DLF hurtigt får behandlet dette materiale og udsendt det til alle kredsene, så der også der kan ske noget. Én ting er sikkert, alle bliver senior en dag. Dette faktum er ikke gået op for alle i kredsstyrelserne, hvorfor denne del af foreningens politik prioriteres meget lavt. Men husk, man bliver klogere med alderen!

Søren Hansen

supersenior (over 60)

Herlev