Knaldhamrende

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De Nattergale er i besiddelse af et sprogligt gehør ud over det sædvanlige, og i julemåneden fik seerne lejlighed til at gense The Julekalender, med alt hvad den rummer af sprogblanding og sproglig underfundighed. Kartoffelavler Oluf Sand og Gertrud spilles mesterligt og på en dialekt, hvis fundament nok er vestjysk, men også rummer ingredienser andetstedsfra. Deres langtidsgæst taler bredt københavnsk, og i den anden verden tales der et kunstigt blandingssprog med danske og engelske brokker. Oluf Sand skabte allerede for længe siden udtrykket Det' båer dæjli, gæsten gjorde udtrykket bop-bop kendt, og fra årets kalender er knaldhamrende hurtigt kommet i omløb og er på vej til at indgå i sproget uden at referere til julekalenderen.

Det danske sprog rummer en lang række forstærkerudtryk knyttet til enkeltord: Splinterny, ræverød, splitternøgen, eddikesur, stiktosset og så videre. Og så er der mere almene forstærkerord, som kan kombineres friere med alle mulige andre: dødgod, dødkede-lig og så videre, skidesur, skidelige-glad, skideærgerligt, herregodt, herredyrt og så videre. Mange af de forstærkerord udskiftes løbende. Hvem under 40 år siger for eksempel smadderfint, smaddersjovt?

Når knaldhamrende er slået an, skyldes det flere kvaliteter. Udtrykket appellerer til sanserne: Man kan næsten høre knaldet med hammeren, og det er stuerent, hverken en ed eller et latrinært udtryk, og derfor brugbart også i mere formelle sammenhænge som for eksempel i den politiske debat. Fra Folketingets talerstol kan man for eksempel ikke sige, at finansloven er skide farlig for velfærdssamfundet, men udmærket, at den er knaldhamrende farlig.

Det er naturligvis ikke uvæsentligt for udbredelsen af et nyt ord, hvem der lancerer det, og i hvilken sammenhæng det indgår. Da dronningen i en nytårstale brugte ordet dumsmart, blev det bemærket - og genbrugt. Og hendes formaning til os i år om at være vågne, men ikke ligge søvnløse, vil jeg også prøve at huske til en passende lejlighed. Viggo Sommer fra De Nattergale er ikke en afsender på dét niveau, men i julemåneden var han faktisk en prominent person.

Problemet med knaldhamrende er, at udtrykket nu bruges så meget og af så mange, at det står i fare for at afgå ved en hurtig død. For udtrykkets ide er at forstærke, at sætte noget i kursiv. Og bruger man kursiv hele tiden, svækkes effekten.

Professor Higgins