Færøerne fik egen skole

Fra i år er folkeskolen på Færøerne udelukkende et færøsk anliggende

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Færøerne har nu såvel det pædagogiske som det økonomiske ansvar for alle uddannelsesområder.

Lige før jul underskrev undervisningsminister Ulla Tørnæs og landsstyremand for undervisning og kultur Óli Holm en aftale, som betød, at Færøerne 1. januar 2002 overtog ansvaret for Færøernes folkeskole, den færøske læreruddannelse samt erhvervsskoler og fritidsundervisning. Disse områder har hidtil været et fælles anliggende for Færøerne og Danmark, mens gymnasierne, hf, navigationsskolerne, Færøernes folkehøjskole og Færøernes Universitet allerede er overtaget som særanliggender. Administrationen af fællesanliggenderne, herunder folkeskolen, har dog hidtil ifølge hjemmestyreloven været henlagt til Færøernes landsstyre, der siden 1979 har haft kompetence til at fastsætte regler for de enkelte undervisningsområder. Færøerne har nu det fulde ansvar, også det økonomiske, for den færøske folkeskole.

Aftalen medfører, at det danske bloktilskud til undervisningsområdet på 274 millioner kroner årligt bortfalder. Færøerne skal nu selv bære alle udgifter, der vurderes til at løbe op i godt og vel 500 millioner kroner.

'Det kommer ikke til at kunne mærkes på uddannelserne i det daglige', siger Óli Holm. 'Vores uddannelser er og vil fortsat være på samme høje stade som hidtil'.

Formanden for Føroya Lærarafelag, Elsa Birgitta Petersen, mener ikke, at den nye aftale indebærer de store forandringer.

'Færøerne har siden 1979 haft ansvaret for indholdet i folkeskolen. Det, der er kommet til med den nye aftale, er lærerlønningerne', siger Elsa Birgitta Petersen.

Dansk minister tilfreds

'Det færøske landsstyre og Lagtinget har nu fundet tiden inde til også at overtage de sidste uddannelsesområder som særanliggender, så den egentlige lovgivningskompetence og det fulde økonomiske ansvar nu ligger på Færøerne. Jeg synes, det er en god aftale, vi har underskrevet', siger Ulla Tørnæs. I forbindelse med overdragelsen har Danmark og Færøerne indgået en samarbejdsaftale, som ventes at blive stadfæstet i begyndelsen af i år, oplyser det færøske kulturministerium, Mentamálasty'rid.

Selve aftalen om Færøernes overtagelse af skoleområdet fik en ganske finurlig fødsel, inden den formelt skulle træde i kraft.

Den færdige aftale blev torsdag den 20. december 2001 e-mailet fra Danmark til Rigsombudsmanden på Færøerne og personligt eskorteret til landsstyremand Óli Holm, der skrev under som den første.

Dernæst blev aftalen overdraget en buschauffør og kørt med rutebussen fra Tórshavn til lufthavnen på Vagar. (Billetprisen for en aftale af denne type er 50 kroner). Vel ankommet til lufthavnen måtte den halvt underskrevne aftale afvente et ekstraordinært fly, der skulle til Danmark klokken 03.30 for at hente rejsende, der skulle på juleferie på Færøerne.

I København blev aftalen fulgt til Undervisningsministeriets dør, hvor ministeren fredag den 21. december 2001 inden lukketid under et telefonmøde med Óli Holm kunne sætte sin underskrift på papiret og gøre aftalen formelt gyldig.

Brian Gronemann er freelancejournalist