Færre tyrkiske lærere i Berlin

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For 15 år siden havde det multikulturelle (Vest)Berlin 370 lærere med tyrkisk baggrund, i dag er der blot 130 tilbage på byens omtrent 1.000 skoler.

Den udvikling er skadelig, mener lærernes fagforening, Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft, GEW, der peger på, at hver tredje elev med indvandrerbaggrund forlader skolen uden en afsluttende eksamen.

Grunden til, at antallet af tyrkiske lærere daler, er dels det næsten totale ansættelsesstop, som har rådet i Berlin siden 80'erne, dels administrativ diskriminering.

'Hvis man ikke ansætter nye lærere i 20 år, vil en del af dem dø, gå på pension eller forlade erhvervet, når arbejdsgiveren tilbyder en aftrædelsesordning. Netop de udenlandske lærere har været interesserede i aftrædelse, fordi de får lavere løn end lærere med en tysk eksamen', siger Sanem Kleff, næstformand i GEW-Berlin.

Uden en tysk eksamen stopper lærerens lønskala hurtigt; en udlænding tjener i gennemsnit 4.000 kroner mindre om måneden end en tysk uddannet kollega.