Tv på Nettet

Hundredvis af små og store tv-kanaler er skudt op på Internettet - ofte med et indhold, der udfordrer det eksisterende mediebillede

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Entertaineren Jacob Haugaard sidder på en hvid hest iført Napoleonshat. For at bevise sit mandsmod putter han et kanonslag ind i en banan, hvorefter den eksploderer mellem hans hænder.

Scenen er en del af Jacob Haugaards tv-kampagne for at blive kejser over Europa, det hele er temmelig vanvittigt - og hvis læseren nu undrer sig over ikke at kunne mindes en eksploderende banan på sit tv, er det ikke så underligt.

'Kejseren af Europa' kan nemlig slet ikke ses på et almindeligt fjernsyn. Programmet er en del at Internet-tv-stationen TVropas sendeflade, og for at få adgang til den skal man have en computer samt en forbindelse til Internettet.

TVropa er den seneste knopskydning på Lars von Triers medieselskab Zentropa, og en af de centrale ideer med stationen er netop at vende op og ned på det traditionelle mediebillede, vi kender fra tv. Det startede som en idé om at lave en filmskole på Internettet, men hurtigt udviklede ideen sig til en fuldblods tv-station, hvor kreative, skæve hoveder kan forfølge deres helt egen vision om, hvad godt tv er.

TVropa er blot et enkelt eksempel på, at et nye massemedie - Internet-tv - på rekordtid har bredt sig ud over kloden. I USA siger analyserne, at der allerede i dag er over 1.000 tv-stationer og andre organisationer, der sender tv på Nettet, og også i Europa kommer der næsten dagligt nye stationer og kanaler til.

Fælles for de fleste af tv-kanalerne er forsøget på at tilbyde et alternativ til det etablerede tv-marked. Internettet er allerede godt i gang med at etablere sig som en seriøs konkurrent til tv, når det gælder befolkningens medieforbrug, men hvis man skal lokke folk til at se levende billeder på computerskærmen inde i arbejdsværelset frem for på den store skærm i stuen, skal der være en særlig grund. Og den mest oplagte grund er selvfølgelig at tilbyde folk noget, de ikke kan få andre steder.

Det kan være skæve, anarkistiske indslag som i Haugaards kejser-kampagne. Eller det kan være i form af et opgør med amerikanske mediers dobbeltmoral hvad angår vold og sex - sådan som det kommer til udtryk på nyhedsstationen Naked News, der serverer daglige reportager fra verdens brændpunkter, blot med den lille forskel at alle - reportere som studieværter - optræder uden en trævl på kroppen.

Men forskellen kan også komme til udtryk i såkaldte narrowcasting-programmer, altså programmer, der i modsætning til de brede, nationale kanaler henvender sig til et meget snævert og målrettet publikum.

Et af eksemplerne er det amerikanske Tvradio.com, hvor man kan klikke sig ind på alt lige fra astrologiprogrammer for udvalgte stjernetegn til herreprogrammer om hårtransplantation. Også i Danmark kan man finde narrowcasting-programmer for eksempel på ungdomskanalen Scoopstation, hvor en hel kanal er dediceret testkørsler af nye biler.

På Internettet er tv-produktion både hurtig og billig, i hvert tilfælde rent teknisk. Takket være den digitale udvikling kan man producere tv i professionel kvalitet på udstyr, der tilsammen koster mindre end et minut af 'Taxa'. Samtidig er selve distributionen så godt som gratis. Alt hvad der kræves, er adgang til en videoserver, og det kan man få for få hundrede kroner om måneden.

En prøvelse

Endnu er tv på Nettet lidt af en prøvelse. Det kræver installation af speciel software, det tager tid at 'loade' tv-kanalen ind på computeren, og sidder man på et almindeligt modem, er resultatet et lille hakkende billede, som i hvert tilfælde ikke inspirerer til en aften med webudgaven af 'Starwars'.

Netop derfor er det afgørende for en Internet-tv-station, at den kan konkurrere på indhold ud fra et mere beskedent udtryk.

Et eksempel er stationen Honkworm, der næsten udelukkende består af små satiriske animationsfilm - alle med friskfangede fisk i hovedrollerne! Honkworm er skabt af to unge amerikanere, der fandt på at lægge stemmer til fisk, som de bevægede frem og tilbage under et reprokamera, nærmest som en slags snoredukker. Filmene blev lagt ud på Nettet hjemme fra garagen, men de samfundsrevsende fisk havde en særlig absurd humor, der gik lige ind hos publikum, og i løbet af få måneder blev Honkworm til en af USA's mest besøgte Internet-tv-stationer.

Et noget alvorligere eksempel på anvendelsen af simple udtryksmidler er den danske journalist Lotte Holmens, der på en rejse i Guatemala radiointerviewede Mayaindianere, der var blevet ofre for regimet. Bagefter blev interviewene tilsat lysbilleder og lagt ud på Nettet som et stærkt og levende vidnesbyrd om forholdene i et land med en ellers meget effektiv mediecensur.

Endelig er der selvfølgelig også muligheden for at lægge 'rigtig' tv på Nettet. Det gør blandt andre Danmarks Radio, for eksempel med hjemmesiden 'Muren', der med timevis af historiske tv-optagelser dækker hele forløbet omkring Berlinmurens fald.

For historie- og medielærere er den hjemmeside i sig selv en guldgrube af materiale.

Christian Høyer Pedersen er tv-producer og underviser i Internet-tv på blandt andet Danmarks IT-højskole