Jørgen Gimbel

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhenværende lektor på Danmarks Lærerhøjskole, nu Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet, Jørgen Gimbel er død. Han blev 80 år.

Jørgen Gimbel var i årtier lektor i dansk som andetsprog. Som enkeltperson havde Jørgen Gimbel en banebrydende betydning for etablering og udvikling af tosprogethed og dansk som andetsprog som forsknings- og uddannelsesfelt i Danmark.

Centralt i hans forskning og formidling stod relationerne mellem sprog og magt. Hans systematiske afdækninger viste, at lige så grundlæggende det er i dansk pædagogik at tage udgangspunkt i børns forudsætninger, lige så grundlæggende tilsidesættes dette alt for ofte, når det drejer sig om børn af etniske minoriteter. Han tolererede dårligt uddannelsesinstitutioner, der ikke kunne give plads til børn og unges sproglige og kulturelle mangfoldighed, som han ud fra et almenpædagogisk syn anså for at være en såvel individuel som samfundsmæssig resurse. I sit virke formåede han at skabe korte afstande mellem forskning, læring og pædagogisk praksis, og i sin formidling magtede han såvel det videnskabeligt stringente som det populære.

Med Jørgen Gimbels død har vi mistet en kær kollega, en trofast ven og en skarp kritiker. Æret være hans minde.

Powered by Labrador CMS