Regeringen styrer mod forligsbrud

Ulla Tørnæs går videre med afskaffelse af modersmålsundervisning trods massiv modstand

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Venstres uddannelsespolitiske ordfører Gitte Lillelund Bech tror på, at truslen om et flertal på folkeskoleområdet med Dansk Folkeparti er nok til at få Socialdemokratiet til at bøje sig og acceptere, at regeringen får afskaffet den obligatoriske modersmålsundervisning trods den massive modstand blandt de øvrige folkeskolelovspartier. Men det skal hun ikke regne med, siger hendes socialdemokratiske kollega Carsten Hansen. Han er fuldstændig enig med de andre forligspartier om, at regeringen helt uhørt og i strid med 20 års tradition på Christiansborg styrer direkte mod et forligsbrud.

Allerede i regeringsgrundlaget bebudede Venstre og De Konservative faglige opstramninger og en afskaffelse af kommunernes pligt til at tilbyde modersmålsundervisning. Undervisningsminister Ulla Tørnæs er da også gået i gang med drøftelser med forligspartierne om faglige opstramninger, men hvad angår modersmålsundervisningen fremsatte hun den 28. februar et lovforslag - vel vidende at forligspartierne var imod og opfattede forslaget somstyrende mod et klokkeklart forligsbrud.

Og det var åbenbart helt efter planen - i Politiken forleden fortalte formand for Socialistisk Folkeparti (SF) Holger K. Nielsen, at Anders Fogh Rasmussen allerede under dronningerunden sagde, at SF godt kunne indstille sig på et forligsbrud, hvis partiet ikke ville være med til at åbne folkeskoleforliget.

Gitte Lillelund Bech mener, at modersmålsundervisningen blot er et lille hjørne af folkeskolelovsforliget: 'Jeg tror, det er vigtigere for eksempelvis Socialdemokratiet at være med i en bred forligskreds. Ellers har vi kun ét sted at hente et flertal, og det tror jeg ikke, nogen af de nuværende forligsparter vil synes er sjovt', siger Gitte Lillelund Bech.

Fuldstændig uhørt

'Der tager Gitte Lillelund fuldstændig fejl', siger Carsten Hansen. 'Det her er fuldstændig uhørt. Regeringen sjakrer med folkeskolen. Jeg har ikke noget imod at snakke substans, for eksempel ønsker vi også bedre integration og tidligere sprogstimulering, men det forudsætter enighed', siger Carsten Hansen og afviser, at han som forhandler kan trues til et forlig om afskaffelse af obligatorisk modersmålsundervisning, som De Radikale, SF og Kristeligt Folkeparti ikke kan leve med.

'Jeg er helt overbevist om, at det er et gode for Danmark, at der er så bred en kreds bag folkeskolen'.

Også under den tidligere regering var der indimellem partier, der ønskede ændringer af folkeskoleloven og kunne skaffe et flertal for dem. Men af respekt for forliget blev forslagene ikke gennemført. Tre gange, senest sammen med Dansk Folkeparti, foreslog Venstre og De Konservative pligten til at tilbyde modersmålsundervisning afskaffet. Men hver gang fremgik det af beslutningsforslaget, at det var under forudsætning af enighed i forligskredsen, erkender Gitte Lillelund Bech over for Folkeskolen. Finanslovsforliget om 350 millioner kroner til forsøg med helhedsskole blev til 340 it-millioner, fordi der ikke var enighed i forligskredsen. Og den tidligere regering havde lovet Enhedslisten at fastsætte præcise økonomiske grænser for fripladser i skolefritidsordninger. Men regeringen kunne ikke holde sit løfte, fordi der var forligspartier bag folkeskoleforliget, der modsatte sig det. Da Enhedslisten senere selv fremsatte lovforslag, måtte regeringspartierne og SF stemme imod af hensyn til folkeskoleforliget.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs siger til folkeskolen.dk, at hun har aftalt med de øvrige forligsparter, at de tager en drøftelse om sagen inden en vedtagelse af lovforslaget, og at hun ønsker at opretholde folkeskoleforliget. Hun vil imidlertid ikke svare på, om det, hun satser på, er et kompromis om modersmålsundervisningen, eller at spørgsmålet tages helt ud af forliget:

'Det vil jeg nødig sige noget om, før jeg har drøftet det med partierne', siger hun.

Det her er fuldstændig uhørt. Regeringen sjakrer med folkeskolen

Powered by Labrador CMS