De lærere og lærerstuderende, der har været med på kolonierne tidligere, synes det er en meningsfuldt måde at bruge en uge eller to af sommerferien på, fortæller formand for Københavns Lærerforening Katrine Fylking. 'På kolonierne er der børn, der ikke oplever meget andet i deres sommerferie og derfor ikke ville have noget at fortælle om i klassen, når de skal tilbage i skole. De elever gør man en stor forskel for”.
De lærere og lærerstuderende, der har været med på kolonierne tidligere, synes det er en meningsfuldt måde at bruge en uge eller to af sommerferien på, fortæller formand for Københavns Lærerforening Katrine Fylking. "På kolonierne er der børn, der ikke oplever meget andet i deres sommerferie og derfor ikke ville have noget at fortælle om i klassen, når de skal tilbage i skole. De elever gør man en stor forskel for”.

Børnene glæder sig til sommerkoloni - nu mangler kun lærerne

Flere tusinde børn får hvert år en sjov og hyggelig uge på Københavns Lærerforenings kolonier. Men hvis alle børn skal afsted i år, er der brug for flere lærere og lærerstuderende, der vil arbejde på kolonierne.

Publiceret Senest opdateret

Sol, sommer - og kolonier. I mere end 100 år har Københavns Lærerforening sendt masser af børn og unge på en uges sommerkoloni rundt omkring i landet.

Med lege, badeture og hyggelige stunder får børn og voksne gode oplevelser og en masse ny energi med i hjem fra et koloniophold, fortæller Københavns Lærerforenings formand Katrine Fylking.

”På kolonierne tjekker både børn og voksne ud af en hverdag, hvor man hele tiden er på. Her er der plads til, at tiden går i stå og at man dvæler ved tingene”, siger hun.

Traditionelt har rigtig mange lærere og lærerstuderende tjent lidt ekstra i sommerferien ved at tage med på Københavns Lærerforenings kolonier. Men sidste år og i igen år har det været sværere at tiltrække nok, der gerne vil arbejde på kolonierne.

En måneds tid før de første kolonier går i gang, mangler lærerkredsen omkring 70 voksne, der vil tage med på koloni og skabe gode, sjove oplevelser for børnene.

”Vi er bekymrede for, at det ikke lykkes. Det vil betyde, at der er børn, der ikke kommer på koloni, selvom de rigtig gerne ville afsted”, fortæller Katrine Fylking, der er formand for Københavns Lærerforening.

”Derfor løber vi lige nu stærkt for at sprede ordet og finde voksne, der har erfaring med at arbejde med børn”.

Mødepligt forhindrer lærere i at tage med på koloni

En af grundene til, at det er blevet sværere at få voksne nok med på kolonierne, kan handle om, at der er større konkurrence om arbejdskraft i sommerferien, siger Katrine Fylking.

”Der er flere kommuner og foreninger, der også er begyndt at tilbyde sommercamps og som også har brug medarbejdere eller frivillige”.

Mange lærere har også fået mødepligt på deres skoler i den første og sidste uge af sommerferien, hvor Københavns Lærerforening ellers afholder rigtig mange af deres kolonier.

”De fleste forældre vil helst sende deres børn på koloni i de yderste sommerferieuger, så de kan holde en samlet ferie i midten. Men desværre er lærerne ikke lige så fleksible længere”, siger hun.

Konkurrencer, bålhygge eller vandreture? Som medarbejder på kolonierne er man med til at bestemme, hvilke aktiviteter der skal være i løbet af ugen.
Konkurrencer, bålhygge eller vandreture? Som medarbejder på kolonierne er man med til at bestemme, hvilke aktiviteter der skal være i løbet af ugen.

Sammen med børn uden at tænke på læringsmål

Vil du med på koloni?

Kolonierne søger både voksne og studerende, der har lyst til at lave en masse sjove aktiviteter med børnene.

For at komme med kræver det, at du har erfaring med enten køkkenarbejde eller har arbejdet med børn mellem 7 og 16 år. Til gengæld får du:

  • Løn under hele kolonien, samt betalt kost og logi
  • Praksiserfaring med børn og/eller madlavning til dit CV
  • Mulighed for at komme på en særlig type koloni - teater, dyr, billede, naturvidenskab, idræt etc. Du kan selvfølgelig også vælge en almindelig koloni, der har lidt af det hele.
  • Mulighed for at sætte dit eget hold af kolleger/bekendte, som styrer showet på kolonien
  • Du kan tage dine egne børn med gratis.

Københavns Lærerforening har 29 kolonier og sender hvert år omkring 4.000 børn afsted.

Du kan læse mere om arbejdet på kolonierne her: https://kolonierne.dk/job-paa-sommerkoloni/

Du kan også tage fat på Gitte Nemholt, der kan fortælle mere og finde en koloni til dig/jer. Ring til hende på 33 25 44 25 og tast 4. Eller skriv hende en mail på gn@kolonierne.dk.

Manglen på voksne kan også skyldes en hverdag, der de seneste år er blevet travlere og travlere, mener Katrine Fylking.

”Jeg tror, at der ligger noget i tidsånden. Mange er enormt presset i deres arbejdsliv, og derfor værner man måske lidt ekstra om ferien”, siger hun.

”Som lærer har man oftest rigtig travlt i foråret, og så er den umiddelbare tanke måske ikke, at man skal på koloni med en masse børn i ferien”.

Katrine Fylking fortæller ellers, at de lærere, som har været med på kolonierne, synes det er befriende at være sammen med børnene i en hel uge, hvor samværet ikke bliver presset af læringsmål og andre faktorer fra skolehverdagen.

”Vi hører også, at det er et virkelig meningsfuldt job for mange lærere og studerende. På kolonierne er der børn, der ikke oplever meget andet i deres sommerferie og derfor ikke ville have noget at fortælle om i klassen, når de skal tilbage i skole. De elever gør man en stor forskel for”, siger hun.

Powered by Labrador CMS