Mikkel Dam stiller op til byrådet i Faxe for Liberal Alliance.

Lærer og kandidat: Liberal skolepolitik handler om frihed til skolerne

Kan man virkelig godt være skolelærer og medlem af Liberal Alliance? Det var reaktionen, da Mikkel Dam fortalte sine kolleger, at han stiller op til byrådet for partiet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er langt fra nogen hemmelighed, at mange folkeskolelærere sætter krydset i stemmeboksen ud for et parti, der placerer sig til venstre for midten i dansk politik.

En af dem, der ikke gør, er 25-årige Mikkel Dam. Han er kandidat for Liberal Alliance til kommunalvalget i Faxe.

"At gå ind i politik er altid fyldt med fordomme. Jeg møder dem på lærerværelset og blandt forældre. Mange af mine kolleger tror, at man som lærer automatisk er venstreorienteret, så det kom bag på mange af dem hvor jeg står politisk", fortæller Mikkel Dam.

Han beretter desuden om, at mange af hans kolleger ikke begriber, at han ikke bare vil stemme på, men tilmed stille op for Liberal Alliance. Men ifølge Mikkel Dam er det fordi de ikke kender partiets skolepolitik.

"Jeg har fået kastet i hovedet, at jeg da ikke kan gå ind for den samme politik som Joachim B. Olsen - den hører man ofte. Men jeg synes de fleste af mine kolleger har taget utroligt positivt imod det og sagt, at vi da i hvert fald er enige på skolepolitikken", fortæller Mikkel Dam.

Gør ligesom 4000 andre lærere: Find kandidaten til dit skolesyn 

Mere frihed og flere profilskoler

Mikkel Dam har arbejdet som folkeskolelærer siden 2013. I den tid har han på allernærmest hånd oplevet konsekvenserne af folkeskolereformen og talrige kommunale udviklingsplaner. Ifølge ham er det nu tid til at stoppe op.

"Som lærer oplever man hvordan bureaukratiske opgaver ligger låg på mange lærere. Det mener jeg godt kan undværes", siger Mikkel Dam.

En af hans vigtigste mærkesager ved det forestående kommunalvalg er da også netop et opgør med central kommunal styring af skolerne.

"Liberal skolepolitik handler først og fremmest om at give frihed til skolerne. Vi skal turde give de enkelte skoler større handlerum. De skal ikke styres så meget fra centralt hold, som de bliver nu, og der skal være plads til, at resurserne bliver brugt på faglighed fremfor kontrol. Stod det til mig skulle skolerne have langt mere selvforvaltning. Det skal være meget mere frit at drive en folkeskole. Det skal først og fremmest være lærerne og lederne der sætter dagsordenen for, hvordan man driver en skole, for det er dem der beskæftiger sig med folkeskolen i det daglige", siger den unge byrådskandidat.

Minister: Skolen skal sættes mere fri af stat og kommuner

Mikkel Dam så gerne at skolerne ville bruge den nye frihed, han har tænkt sig at give dem, til at blive mere forskellige. Han mener nemlig at skolerne i dag er for ens og derfor lægger han op til at indføre flere profilskoler i kommunen.

"Jeg tror langt flere børn vil trives i folkeskolen, hvis de går på en skole, som kommer dem mere til gode end i dag. Det kunne være en skole der lagde vægt på bogligt stærke elever, en anden skole på det kunstneriske, det sportslige eller de bogligt svageste elever. Man skal turde hylde diversiteten, i stedet for at gøre det så ensidigt. Der skal være mulighed for at drive forskellige folkeskoler", siger Mikkel Dam.

Generelt er Mikkel Dams holdning da også, at jo mere frihed den enkelte skole får, jo bedre.

"Hvis nogen vil have en heldagsskole, skal de have det. Hvis nogen vil afkorte skoledagen, så skal de gøre det. Som politikere skal vi sætte minimale rammer for skolerne", siger han.

Mikkel Dam underviser i samfundsfag og dansk på Midtskolens afdeling Sofiedal i Haslev, er 25 år og stiller op til byrådet i Faxe. Ved kommunalvalget i 2013 fik Liberal Alliance 3,2 procent af stemmerne i kommunen og dermed ingen pladser i byrådet.

I Folkeskolens Kandidatprøve kan du se, hvad han har svaret på 12 skolepolitiske spørgsmål og teste dine egne holdninger op imod kandidaternes:

 

Læs mere

Mikkel Dam i Folkeskolens Kandidatprøve