Nyt genmodificeret æble bliver ikke brunt, når det bliver stødt eller skåret i stykker
Michael Parly Pedersen
Nye genmodificerede æbler bliver ikke brune
Æbler fra et canadisk firma bliver ikke brune, når de bliver stødt eller skåret i stykker, fordi der er slukket for et enzym. Canadierne afviser, at der er helbreds- eller miljørisici ved æblerne og vil også bruge teknikken på pærer og kirsebær.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En canadisk virksomhed har udviklet æbler, der ikke bliver brune, selvom de er blevet skåret i både, skriver ing.dk. Virksomheden har slukket for det gen i æblet, som styrer de enzymer, der står bag bruningen af æblet, når det kommer i kontakt med ilt.
Den canadiske virksomhed understreger, at der ikke er helbreds- eller miljørisici ved de genmodificerede æbler.
"Disse æbler vil formentlig blive de mest testede æbler i verden. Vi har masser af 3. parts laboratoriedata, der bekræfter, at der ikke er nogen sundheds- eller miljømæssig risiko forbundet med disse æbler", siger Neal Carter fra Okanagan Specialty Fruitscompany, der står bag det nye æble.
"Alt, hvad vi gør, er at slukke for et æbleenzym ved hjælp af æble-DNA. Det betyder, at der ikke er nogen fremmede proteiner, der udtrykkes i æblet. Æblet ser ud, smager, lugter og har alle de andre egenskaber, der er forbundet med æblesorten".
Ud over at genslukningen bevarer æblets appetitlige farve, bevares smagen også bedre, og der er endda helbredsfordele ved æblerne. Slukningen af brunings-genet fører nemlig til til bevarelse af substrat, hvilket betyder at æblerne har højere niveauer af C-vitamin og polyphenoler, der står bag smag, aroma og antioxidanterne i æblerne, siger Neal Carter.
Den nye æblevariant kaldes Arktiske Æbler. Virksomheden arbejder også på at overføre teknikken til pærer og kirsebær.
Baner vej for hurtige æblesnacks
Indtil videre dyrkes æblerne kun på forsøgsmarker, men virksomheden har i maj sidste år søgt om at måtte dyrke to varianter af æbler, som ikke bliver brune. Der har været stor interesse for æblerne blandt avlere, sælgere, forarbejdningsvirksomheder og detailhandlere.
"Æbleforbruget har været faldende i nogen tid, så avlere bliver klemt, og den eneste måde at få overskud på er at dyrke noget nyt, unikt og anderledes. Arktiske Æbler tilbyder det. Desuden giver de mulighed for at sætte æbler ind på nye markeder inden for fødevareservice og sunde convenience fødevarer", siger Neal Carter.
"Æblerne kan laves om til friskskårede æbleskiver uden behov for antioxidanter, hvilket gør dette produkt mere konkurrencedygtigt og gør, at man kan komme af med uønskede kemikalier. Æblerne kan også dehydreres ind til skiver eller terninger til morgenmadsprodukter eller laves til både til tærter uden at man behøver metabisulphites, så man slipper for kemikalier og tilsætningsstoffer".