Kinesisk forskning viser, at mus, der spiser birkebark, er sundere

Birkebark forebygger sukkersyge og fedme

Ny kinesisk forskning viser, at birkebark kan forebygge diabetes, fedme og åreforkalkning. Birkebarken kan bages ind i brød. Den kinesiske forskning viser, at mus, der spiser barken, er sundere.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bark fra birketræer indeholder stoffet betulin, som allerede bruges i visse lægemidler. Og nu har de kinesiske forskere også undersøgt, hvilken effekt det har på kroppens metaboliske system. Det skriver ing.dk.

Forskerne fodrede mus med en typisk vestlig kost med et højt indhold af fedt og sukker. Nogle af musene fik også betulin fra birketræer, en anden gruppe fik statiner mod højt kolesteroltal og en tredje gruppe fik ikke andet end maden.

Mus uden diabetes

Det viste sig, at de mus, der fik statiner eller betulin, ikke tog så meget på i vægt som de ubehandlede mus, men af helt forskellige grunde. De mus, der fik betulin, forbrændte flere kalorier, mens mus behandlet med statiner absorberede mindre fedt fra kosten.

Musene, der fik betulin, havde også sænkede fedtniveauer i blod, lever og væv. Deres insulinfølsomhed blev også øget, hvilket svarer til en mindskning af risikoen for diabetes. Hos nogle af musene blev risikoen for forkalkning af blodkarrene også mindsket.

Betulin hæmmer nemlig kroppens produktion af de proteiner, der regulerer syntesen af blandt andet kolesterol og fedtsyrer.

Forskningen er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism, og forskerne bag forsøget mener, at birkebarkens stof kan være lige så godt eller endda bedre end de lægemidler, der findes på markedet i dag mod højt blodtryk og højt kolesterolniveau. Betulin kan dog være giftigt, og der er derfor brug for yderligere forskning.

Se en opskrift på barkbrød hos Skoven i Skolen til højre.