På Vordingborg Fri Fagskole kan man fx prøve Håndværk & Byggeri-linjen

Skal dine elever med på gratis håndværks-camp?

Har du udskolingselever, som er interesserede i håndværk, er der lige nu mulighed for at få dem på en uges kostskole-camp, hvor de kan prøve fag som fx smed, kok- eller gamedesigner. Frie Fagskoler står klar til at tage i mod eleverne på gratis ophold.

Publiceret

FAKTA OM FRIE FAGSKOLER

Frie Fagskoler er frie kostskoler og har lovfællesskab med høj-og efterskoler, men de har et særligt lovkrav om undervisning ipraktiske og erhvervsrettede fag i mindst en tredjedel afundervisningen og man kan starte på en Fri Fagskole, når man er 16år eller har afsluttet 9. klasse, og der er ingen yderligerealdersbegrænsninger.

Der er 12 frie fagskoler rundt i landet. Skolernes to centraletilbud er EUD-forberedende kurser og 10. klasse for praktiskinteresserede unge. Skoleformen huser også tospecialskoler, somtilbyder "Parat til Erhverv" til unge med særlige behov.

Skoleformen har historisk været god til praksisnærgøremålsundervisning - hvilket understøttes af lovkravet om atundervise den enkelte elev i mindst 1/3 praktiske fag på skemaet.De boglige fag foregår ikke bare i klasseværelset - de hænger tætsammen med de praktiske og kreative fag i værkstedet. Fagene skalopleves i praksis og derfor er omdrejningspunktet virkelighedsnæreog erhvervsrettede projekter - ofte i samarbejde medvirksomheder.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange vælger gymnasiet per automatik uden at kende alternativerne, mener organisationen Frie Fagskoler, driver 12 fagkostskoler landet over. I et nyt tre-årigt projekt tilbyder de derfor elever fra 7. til 9. klasse at flytte ud på en af skolerne for at fordybe sig i et de håndværksmæssige fag sammen med andre med samme interesser. De håber, at det vil inspirere flere unge til at overveje en karriere på erhversuddannelserne.

"Der er behov for at tænke nyt, og som erhvervslivets kostskole er Frie Fagskoler oplagt til at være omdrejningspunkt for noget af den nytænkning og udvikling, som også kan bruges i folkeskolen. Vi er stedet, hvor nye ideer og nye veje kan prøves af", siger Christian Legarth, sekretariatschef i Foreningen af Frie Fagskoler.

I projektet "Prøv før du vælger - Nye veje til erhvervsuddannelse" samarbejder Frie Fagskoler med erhvervsskoler og virksomheder om at udvikle praktiske forløb i form af kostskole-camps på mellem to og fem dage. Nordea-fonden støtter projektet med 3,5 millioner kroner, hvilket gør det muligt at tilbyde campsene gratis til eleverne.

Udover udviklingen med camps skal projektet også udvikle inspirationsmateriale til folkeskoler med best practice til praktisk og erhvervsrettet undervisning.

Lærerere, der har elever, som gerne vil på camp, kan kontakte Frie Fagskolers sekretariat på: hej@friefagskoler.dk eller telefon 33111291.