Se dieseldansen på video nedenfor

Elever laver dieseldans

Historie, naturfag og idræt smelter sammen, når Skoletjenesten på Københavns Bymuseum underviser om dieselmotorens udvikling rundt om den gamle H. C. Ørsted-motor i DieselHouse. Se video fra Skolen på Duevejs besøg, hvor de danser dieseldans.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ram dunst af diesel ligger som en omsluttende dyne i DieselHouse, hvor den mastodontiske B og W dieselmotor fra 1932 står. Verdens største dieselmotor gennem 30 år danner sammen med lyden fra gamle, arbejdende motorer meget autentiske omgivelser, når elever drøner rundt for at lære dieselteknologiens udvikling gennem mere end 100 år.

Rasmus Rex Iversen er klasselærer for 4.a på Skolen på Duevej, og han er ikke i tvivl om, at eleverne får en god og lærerig oplevelse.

"De lærer om dieselmotoren og industrisamfundet. Og elverne har vist sig at være super nysgerrige. Omgivelserne inspirerer til, at man får gang i alle sanserne. Man kan lugte og røre dieselmotorerne, det er et meget autentisk læringsmiljø. Hele ideen med, at eleverne kan lære om principperne i en dieselmotor gennem bevægelse, er spændende", siger han.

Rytmisk motordans

Den 12 meter høje dieselmotor med 22.500 hestekræfter står majestætisk og troner sig mod loftet. Pludselig høres lyden af gamle motorer, der starter op. Og mens de rytmiske motortakter strømmer ud i hallen, kommer eleverne fra 4.a gående frem som robotter. I små grupper starter de hver deres lille motordans, der tilsammen bliver til et stort dansende maskineri.

Eleverne i 4.a har været på DieselHouse tidligere på ugen, hvor de skulle hente inspiration til en dansebevægelse ved at kigge på en af de gamle motorer i drift. I grupper har de så sat deres bevægelse sammen til en lille 'motor', som de afslutningsvis skal fremføre som en danseforestilling. Og elever har nydt det.

"Det var rigtig sjovt at danse. Vi har lært, hvordan motoren fungerer og lært at danse som en maskine, hvor vi hænger sammen med nogle andre. Og så har vi lært, at dieselmotoren er fra 1932", siger Azan Munir fra 4.a.

Allround læring

Det er skoletjenesten på Københavns Bymuseum, der står for undervisningen på DieselHouse, som startede i 2006. Leder af skoletjenesten på bymuseet, Sidsel Risted Staun, siger:

"Eleverne lærer både historie, natur og teknik og matematik. Der er selvfølgelig også idræt, når de danser deres dans. Og for at få elevernes 'motor' til at fungere, har vi ansat to professionelle dansere, som hjælper dem".

Caroline Kønigslieb fra 4.a har nydt besøgene på DieselHouse, som hun mener, ikke har været som at gå i 'rigtig skole'.

"Vi har lært, at ville have haft meget af det tøj vi har på, og den frugt vi spiser, hvis der ikke havde været motorer. Og måske er der ikke mere olie om måske 50 år", siger hun.

Se eleverne fra 4.a på Skolen på Duevej danse dieseldans nedenfor.