Arbejdsmiljø

Formand for de københavnske lærere Katrine Fylking kaldte på foreningens generalforsamling hjemsendelsen af tillidsmanden på Blågård Skole på Nørrebro for ”et angreb på den danske model”.

Københavnske lærere sender fælles udtalelse om Blågård-sagen

Flere tillidsvalgte i København har oplevet negative personlige konsekvenser, når de har fremlagt kritikpunkter for ledelsen, kom det fredag frem på en generalforsamling for Københavns Lærerforening. 

Offentliggjort

16. september blev tillidsrepræsentanten på Blågård Skole på Nørrebro i København sendt hjem på grund af anklager om, at han har krænket ledelsen. Sagen fyldte fredag eftermiddag en del på Københavns Lærerforenings generalforsamling.

Her blev det tydeligt, at tillidsrepræsentanten ikke er den eneste tillidsvalgt på en københavnsk folkeskole, der har en oplevelse af, at kritik af ledelse har fået konsekvenser. 

Det fremgår af en udtalelse, der blev vedtaget på generalforsamlingen. Her står blandt andet:

”Københavns Lærerforening har gennem den seneste tid konstateret, at det på flere arbejdspladser i Københavns Kommune har haft negative personlige konsekvenser for en tillidsvalgt at have fremlagt arbejdsmiljøproblematikker for ledelsen”.

Kalder hjemsendelse et brud på den danske model

Tillidsrepræsentanten på Blågård Skole er dog den eneste, der har oplevet at blive sendt hjem.

Det berørte formand for Københavns Lærerforening Katrine Fylking fra talerstolen under sin beretning på generalforsamlingen. 

”Vi står lige nu i en situation, hvor en af vores tillidsrepræsentanter er blevet fritaget for tjeneste. Det har betydning for den pågældende tillidsrepræsentant, som er i en ulidelig situation, det har betydning for den skole og det lærerkollegie, som nu mangler deres valgte tillidsrepræsentant. Og så har det rigtig stor betydning for os alle sammen”, sagde hun og pegede på, at den handling, der sker på Nørrebro-skolen lige nu, er principiel.

”Vi vil aldrig acceptere, at vores tillidsrepræsentanter bliver udsat for det, der sker lige nu på Nørrebro. Det er helt principielt, og det er et angreb på den danske model og et brud på vores overenskomst”, lød det fra den københavnske lærerformand.

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen var indbudt som gæstetaler. Han indledte også sin tale med at adressere situationen på Blågård Skole.   

”Det, vi har set fra Københavns Kommune, fra ledelsen, fra områdeledelsen, er helt utilstedeligt. At gå fra 0 til 100 i konflikt og sende en tillidsrepræsentant hjem uden forudgående dialog er uhørt". 

"Når det til og med sker på et bagtæppe af vedvarende arbejdsmiljøproblemer, en tårnhøj personaleomsætning og samarbejdsproblemer med ledelsen, er det endnu mere bekymrende”, sagde Gordon Ørskov Madsen, som også meddelte de fremmødte, at Danmarks Lærerforenings advokater er på sagen.

Opfordrer til, at de tillidsvalgte betrygges

Baggrunden for hjemsendelsen er, at ledelsesteamet på skolen har oplevet krænkende handlinger fra tillidsrepræsentanten, lyder det fra ledelsen i en klage til Arbejdstilsynet. 

Klagen lød blandt andet på, at tillidsrepræsentanten ”kommer med stødende og latterliggørende bemærkninger til ledelsen”, og ”saboterer og vanskeliggør ledelsens arbejde bl.a. ved at tilbyde kollegaerne en oppositionsposition til ledelsen”.

Danmarks Lærerforening er begyndt arbejdet med at gøre opmærksom på problematikken i det fagretslige system.

Lærerne i København håber, at udtalelsen fra generalforsamlingen vil få Københavns Kommune gøre en aktiv indsats for, at alle tillidsvalgte kan føle sig trygge, når de fremfører kritik over for ledelsen.

”Med denne udtalelse fra generalforsamlingen 2024 i Københavns Lærerforening vil vi derfor forvente – og kraftigt opfordre til - at de tillidsvalgte betrygges i, at de kan udføre den opgave, de er valgt til; nemlig at sikre gode og sunde arbejdspladser ved også at være kritiske over for arbejdsmiljøet og de ansattes vilkår uden at skulle frygte konsekvenser for deres arbejdsforhold”, lyder opråbet.

Nervøsitet blandt tillidsrepræsentanter

Claus Brandt Jakobsen er tillidsrepræsentant på Nørrebro Park Skole i København.

En af de fremmødte på generalforsamling var Claus Brandt Jakobsen, som er lærer og tillidsrepræsentant på Nørrebro Park Skole, der er naboskole til Blågård Skole.

Han fortæller, at han ikke selv er bekymret i sin rolle som tillidsrepræsentant, fordi han har et godt samarbejde med sin leder.

”Men jeg kan godt forstå, hvis der er andre tillidsrepræsentanter, som kan være nervøse, hvis de er uenige med deres ledelse”, siger Claus Brandt Jakobsen.

Han fortæller, at han er uforstående overfor, at tillidsrepræsentanten på Blågård Skole blev hjemsendt.

”Jeg kunne læse, at han ifølge klagen har tilbudt en ’oppositionsposition’ til ledelsen. Men det må man altså gerne, for vi arbejder med en uenighedskultur, hvor man netop skal kunne være uenig. Det er svært at se, hvordan uenighed skulle være mobning af en ledelse”.

Thomas Poulsen er tillidsrepræsentant på Grøndalvængets Skole i København.

Også Thomas Poulsen, der er lærer og tillidsrepræsentant på Grøndalsvængets Skole i Københavns Nordvestkvarter, fortæller, at han har et godt samarbejde med sin leder. 

Men han er bekymret på et mere principielt plan.

”Jeg har været tillidsrepræsentant i over 20 år og har aldrig oplevet noget lignende, hvor det virker til at være kommet ud af den blå luft, og at konfliktoptrapningen går så stærkt". 

"Det bekymrer mig, fordi det så i princippet kan ramme os alle, hvis vi ikke også fremover kan være sikre på den beskyttelse, vi har som tillidsrepræsentanter”, sagde han.