Anmeldelse

Dansk udtale for begyndere / Dansk udtale – øvebog / Dansk udtale i 49 tekster

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette omfattende materiale lægger op til systematisk og grundig undervisning i udtale, et væsentligt element i undervisning i dansk som andetsprog. Da det er vigtigt at tage dette element alvorligt overalt, hvor der er behov for det i tosprogethedsundervisning, kan materialet varmt anbefales til såvel voksenundervisning på alle niveauer som folkeskolen.

Materialets tre bøger supplerer indbyrdes hinanden.

Som titlen antyder, er »Dansk udtale for begyndere« en lettilgængelig indføring i det danske lydsystem; en grundbog med letforståelige tekster, relevante emner og dagligdags ordforråd, der, i tæt sammenhæng med teksten, træner de forskellige lydmæssige fænomener; for eksempel vokaler og konsonanter, reduktion og assimilation, tryk og stød. Til hver tekst er der en opgave og henvisning til supplerende øvelser i »Dansk udtale øvebog«.

Øvebogen kan anvendes til målrettet og systematisk træning af enkeltfænomener via særskilte øvelser, der ofte ledsages af tegninger af mundstillingen ved de forskellige former for udtale. Bogens opbygning er overskuelig. Bogstaverne gennemgås et ad gangen. Gennem træning af lyde arbejdes der samtidig med bevidsthed om forholdet mellem lyd og skrift. Bogen kan med udbytte anvendes, hvor der opstår særlige udtalebehov

I »Dansk udtale i 49 tekster« er der to hovedafsnit. I det første arbejdes især med prosodi, blandt andet stød, reduktion og assimilation i særlige afsnit og med tryk og rytme gennem samtlige tekster. I det andet rettes opmærksomheden på artikulation, bevidsthed om bogstavernes forskellige udtalemuligheder og sammenhæng mellem skrift og lyd. Også her findes opgaver med løsninger og henvisning til øvebogen samt til »Dansk udtale i praksis« (1998).

Hver bog er forsynet med en cd-rom, der giver god mulighed for praktisk træning. Teksterne er indtalt med pauser og gentagelser. Til brug for klasseundervisning findes kassettebånd til samtlige bøger, som også er forsynet med fyldigt forord og instruktiv lærervejledning.

Arbejdet med tekst, øvebog og cd-rom kan organiseres på forskellig måde. Det gennemgående fokus på lyd og skrift gør materialet velegnet til læsetræning.

Alt i alt et veldisponeret, velgennemarbejdet og overskueligt materiale.