Anmeldelse

Dansk, Skønlitteratur, Religion

Vølvens spådom

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Preben Meulengracht Sørensen og Gro Steinsland

144 sider, 199 kroner

Høst & Søn

Det mest betydningsfulde værk i den norrøne digtning gøres hermed lidt mere tilgængeligt for moderne læsere, dels igennem en nyoversættelse - den oldnordiske original er også aftrykt - dels ved ord-, navne- og begrebsforklaringer samt ved en detaljeret gennemgang af handlingen, der sine steder er ganske kringlet. Desuden en artikel om digtets historie.

Sidstnævnte er ikke så ligetil at fastlægge, for som altid, når det gælder episke værker opstået i mundtlig tradition, fastfryses det i den form, det har, den dag det nedfældes på skrift. Selve nedskrivningen er en af de gåder, der omgiver 'Vølvens spådom'. For den må være foretaget af en munk eller anden kristen embedsmand, hvis opgave det ellers var at bekæmpe asatroen og alle dens symboler.

For asatroen handler det om. Faktisk udgør denne fortælling den grundlæggende forklaring på livets og verdens opståen, undergang ved ragnarok samt genopståen i en ny og bedre skikkelse. Fortællerstemmen, vølven, tolkes som en kvinde, der har fortalt denne gyser, formentlig hos Ladejarlene i Trøndelag i det nuværende Norge. Her sad nemlig Håkon Jarl, som var i opposition til Olav Tryggvason, der brugte kristendommen som et af sine magtinstrumenter. En af forfatternes mulige udlægninger af teksten er da også, at det i virkeligheden handler om asatroens forestående nederlag, men med lovning på at vende stærkt tilbage. En af jarlens skjalde - som vi kender navnene på ni af - har kort før år 1000 skabt dette flotte og foruroligende epos, som vi nu kan nyde, for eksempel læst højt med snerrende stemme.

Tonny Hansen