Dansk Skolemuseum har sikret cirka 12.500 anskuelsesbilleder

Dansk Skolemuseums anskuelsesbilleder sikres

Undervisningsministeriet og Danmarks Pædagogiske Bibliotek har sikret, at Dansk Skolemuseums samling af cirka 12.500 anskuelsesbilleder bevares til brug for forskere og måske offentligheden. Vigtigt, siger Bertel Haarder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden Dansk Skolemuseum lukkede for offentligheden i august sidste år, har der været tvivl om, hvad der skulle ske med museets enestående samling af cirka 12.500 anskuelsesbilleder. Danmarks Pædagogiske Bibliotek og Undervisningsministeriet er nu blevet enige om en udlånsordning, så forskere og senere forhåbentlig offentligheden kan få glæde af dem.

Anskuelsesbillederne er alt fra historiske billeder, billeder fra bibelhistorien, fra hverdagen, billeder af dyr og planter og billeder af fysiske eksperimenter. Billederne er særlige på den måde, at de spejler den tid, de er skabt i, samtidig med at de viser optrin fra historien.

Haarder: Enestående samling

Danmarks Pædagogiske Bibliotek vil fortsætte arbejdet med at fastholde og beskrive billederne med henblik på videre forskning. Desuden arbejder man med muligheder for at udstille billederne for offentligheden, så andre end forskere kan få glæde af dem.

"Billederne udgør en enestående samling, som vidner om det meget høje pædagogiske niveau, datidens ledende undervisere sigtede på. Billederne skulle lære detaljer om planter, dyr, geografi og historie, som de færreste kender i dag. Nu bliver de fortsat tilgængelige, så alle kan få et indtryk af de undervisningsmidler, som generation efter generation har set på og lært af. Det er vigtigt, at vi fortsat kan forske i og blive klogere på skolens traditioner og få indblik i datidens pædagogiske tankesæt," siger undervisningsminister Bertel Haarder.

Danmarks Pædagogiske Bibliotek håber videre, at man gennem fondsmidler kan få råd til at digitalisere billederne, så forskere og offentligheden kan finde billederne på internettet. Ud over aftalen om udlån af anskuelsesbillederne til Danmarks Pædagogiske Bibliotek, bliver også den omfattende pædagogiske bogsamling fra Dansk Skolemuseum udlånt til Syddansk Universitet.