Anmeldelse
Tegn og tegnsætning
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Selv trænede sprogbrugere kan undertiden komme til at gøre et ubehjælpsomt indtryk hvis de ikke behersker korrekt tegnsætning. En traditionel gyser er det nu ikke længere helt nye komma der i modsætning til en udbredt antagelse faktisk bygger på grammatiske regler. Men selv dette kontroversielle fænomen lader sig beherske hvis blot man tager sig lidt tid til at lære reglerne hvoraf den vigtigste er at der ikke skal komma foran en ledsætning.
Hvis ellers de foranstående sætninger ryger gennem korrekturen, hvilket ikke er sikkert, idet Folkeskolen bruger grammatisk komma, vil man se en af denne bogs mange praktiske tommelfingerregler demonstreret: som hovedregel undlades komma foran at, fordi, når, som, der og hv-ord, mens det beholdes omkring indskudte sætninger, også hvis indskuddet har form som en ledsætning.
Det er næppe en bog, man lystlæser fra ende til anden, men den er god at slå op i, hvis man kommer i tvivl om, hvornår man korrekt sætter accenter (det gør man næsten ikke på dansk), anførselstegn og andre ortografiske pift til fremme af præcist og nuanceret skriftsprog.
Et lille grammatisk leksikon får vi også med, og for professionelle skriftrettere er der en oversigt over korrekturtegn. Et godt register gør det nemt at finde rundt, og for at det hele ikke skal blive alt for tørt, er der spredt et antal sproghistoriske anekdoter og faktaoplysninger ud over siderne.
Skolen bør have et eksemplar af bogen i sin håndbogssamling.