EVA-rapport: Læsevejlederen skal ud i klassen
Hvis eleverne skal blive bedre læsere, skal læsevejlederen med ud i klasseværelset og være medpraktiker i stedet for at være fastlåst i rollen som klassisk ekspert. Det viser en ny evalueringsrapport.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er EVA - Danmarks Evalueringsinstitut - der har foretaget en virkningsevaluering af læsevejlederfunktionen på mellemtrinnet i Hvidovre Kommune.
"Evalueringen konkluderer, at de forskellige måder at agere på som læsevejleder har stor betydning for om læsevejledningen virker eller ej", siger evalueringskonsulent Eva Pallesen, der har været projektleder for evalueringen.
"Det er ikke nok, at læsevejlederen giver de øvrige lærere gode råd og ideer om for eksempel undervisningsmaterialer. Vejlederen skal med ud i klasseværelset og være med, når de gode råd skal føres ud i livet", siger hun.
Rapporten viser, at læsevejledningen virker. EVA har set på Hvidovre Kommunes klasselæsekonferencer, hvor læsevejleder, lærere og skoleledere mødes og drøfter eleverne testresultater i læsning.
"Her er der meget fokus på, at læreren får nogle gode råd. Dels fordi læsevejlederne gerne vil være til nytte, dels fordi skolen skal vise, hvad den har tænkt sig at gøre ved resultater, der ikke er tilfredsstillende. Men der er mange spørgmål, man ikke lige kan lukke på en læsekonference. Hvis den ikke følges op med dialog eller med at læsevejlederen er med på sidelinjen, når rådene skal blive til praksis, så udebliver virkningen let", siger Eva Pallesen.
Faglærerne skal med
Evalueringen viser også, at forventningerne til læsevejlederne er, at de som eksperter har de endegyldige svar. Her konkluderer rapporten, at læsevejlederne snarere er kolleger, og at ansvaret for læsning ikke blot kan parkeres hos vejlederen alene.
Undersøgelsen viser også, at det især er nye lærere og dansklærere, der bruger læsevejlederen. Faktisk kan en læsekonference nærmest blive en evaluering af dansklæreren i stedet for dét, der egentlig var formålet. Ligesom der udelukkende fokuseres på de elever, der har læsevanskeligheder og ikke på at udvikle alle elevers læsning.
EVA anbefaler derfor, at faglærerne kommer mere på banen og bruger læsevejlederne. De bør også tage et ansvar for elevernes læseudvikling, men det kniber, når de for eksempel ikke deltager i læsekonferencerne. Derfor bør det prioriteres, at faglærerne er med i læsekonferencerne, lyder en af EVAs anbefalinger. EVA foreslår også, at læsevejlederen kan deltage i udvalgte teammøder.
Læs mere
Eva-rapport om læsevejledning