Anmeldelse
Det gamle Grækenland
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ihærdige og tænksomme læsere af den populære serie »De små fagbøger« kan gå hen at få en seriøs klassisk dannelse, så de uden at falde igennem hvis de kan holde mund i rette tid kan deltage i konversationer af et vist kulturelt tilsnit.
I den klassiske afdeling af kulturhistorien er vi nu kommet til oldtidens Grækenland, og det er som vanligt, fristes man til at skrive lykkedes at tilvirke en lille og overkommelig bog med substans. Indholdet kan, når undtages de udmærkede, men lidt stive farvetegninger, sammenlignes med en historiebog fra eksamensmellemskolens dage. Blot brugtes dengang flere ord, ligesom illustrationerne bestod af fotos af de arkæologiske levn.
Der fortælles i denne bog om de græske bystater Sparta og Athen, om dagligliv og kultur, om religion og Oraklet i Delfi, om styret, krige og naturligvis de olympiske lege og sidst lidt om Aleksander den Store og hellenismen.
På side 30-31 beskrives Athen, og der er en fin tegning af Akropolis med Pallas Athenes tempel. Side 34 gengiver et flot foto af borghøjen i dag med templets ruin, men teksten hertil er: »Den store ruin var engang tempel for gudinden Pallas Athene«. Med en lidt ændret formulering: »... templet for ...« kunne sammenhængen være etableret. Tilsyneladende en bagatel, men også et eksempel på, at det kan koste at ville skrive helt kort.
Den knappe tekst er verssat, og netop overkommeligheden kan være et plus i dag, hvor mange af vore elever fra mellemgruppen er mentalt dovne og anser læsning for at være en anstrengende og til dels unyttig beskæftigelse. Med den baggrund kan det også være en idé at anvende bogen som introduktion til et relateret, aktuelt emne, det kunne jo være nå ja, de olympiske lege.