Anmeldelse

Hvad er så danskhed?

11 essays om danskhed i sprog, litteratur og medier

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Kongen er et smukt dyr. Kun skade, at han ikke kan tale!" Ordene tillægges pave Sixtus IV som kommentar til Christian I, der var i audiens.

Den gode Sixtus var tilsyneladende ikke benovet over, at nogen var god til dansk. For ham betød "tale" perfekt latin.

Det er Hanne Ruus, der her i antologien fortæller historien i forbindelse med en gennemgang af, hvordan det danske sprog i øvrigt vandt terræn på bekostning af latinen fra middelalderen og fremefter.

Redaktørerne har haft bud efter kyndige folk til at indkredse, hvad vi - eller i hvert fald nogle - mener hører danskheden til. Ikke overraskende sætter mange af bidragyderne spørgsmålstegn ved, hvorvidt den udbredte opfattelse af danskhed i renkultur findes. De mener ikke, at opgaven blot består i at indkredse den og få den beskrevet, så vi kan få en kanoniseret eksempelsamling som ledetråd for vore danske liv.

I form spænder artiklerne fra Erik A. Nielsens punktvise opstilling af problemstillinger som for eksempel: "Er det overhovedet muligt at bruge udtryk som det danske og danskhed, uden at en masse lærde mennesker straks sidder uroligt i sædet og leder efter andre ord, som de føler mindre belastende? Ord, som ikke truer med at lamslå deres tankekraft?" til Torben Fledelius Knaps historieskrivning over debatten om relevansen af Danmarks Radios transmission af Københavns rådhusklokker hver dag på slaget 12. Live.

Palle Schantz Lauridsen viser med sin analyse af danske tv-serier gennem 40 år, hvordan vi flokkes omkring kassen, hver gang den viser dansk dramatik. Ikke nødvendigvis fordi skuespil og plot er formidabelt, men fordi vi alle sammen gerne vil deltage i en succes.

Fortrinlig bog til eftertanke og debat og til at give perspektiv, når der skal undervises i og på dansk.

Powered by Labrador CMS