Anmeldelse

C.S. Lewis og vejen til Narnia

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det hele begyndte med et billede: billedet af en faun med favnen fuld af pakker i et sneklædt landskab". Sådan beskriver forfatteren C.S. Lewis begyndelsen til skabelsen af de syv bøger om fantasilandet Narnia, som er blevet verdensberømte, og som har inspireret mange forfattere, herunder også Astrid Lindgren og "Harry Potter"-bøgernes forfatter.

Det er C.S. Lewis' liv og værker, bogen handler om. Den handler om drengen, der kom fra fattige kår og endte som professor i middelalderens og renæssancens engelske litteratur ved University of Cambridge. En inkarneret, verdensfjern ungkarl, som ikke brød sig om børn. J.R.R. Tolkien og han var sparringspartnere. Han skrev i mange år lærde videnskabelige værker, men også science fiction-fortællinger. Budskabet i alt, hvad han skrev, var et forsvar for kristendommen.

Narnia-fortællingerne for børn skrev han, fordi han erkendte, at den fantastiske fortælleform var den bedste, han kunne anvende, for at give udtryk for sit kristne livssyn.

I bogens sidste afsnit beskrives C.S. Lewis' opfattelse af myten som et bevidsthedsindhold, der er uudtømmeligt. Den foregår altid i en anden verden og er altid "fantastisk". Den kristne myte er uudtømmelig, et ufuldkomment glimt af en guddommelig virkelighed.

Bogen giver en kort og spændende introduktion til et storslået forfatterskab. Svagheden i bogen er de noget ensformige, kronologisk fremadskridende referater af handlingen i værk efter værk. Det er desuden en begrænsning, at værkerne primært sættes ind i en teologisk ramme. De tolkes som udtryk for forfatterens kristelige livssyn, og der lægges stor vægt på at demonstrere bibelske allusioner.

Powered by Labrador CMS