Anmeldelse

Bille og Lotte

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fortællingen foregår i perioden 1759 til 1780. Man følger to søstre af fin, men fattig familie, fra de er små, til de bliver unge damer. Som børn bor de i Odense med deres fine og upraktiske mor, der har giftet sig af kærlighed med en fattig officer. Da faderen dør, bliver de overladt til velhavende slægtninge på en herregård.

Beskrivelsen af deres værtspar, baronen og baronessen, er god. Han er brovtende og foretrækker udelivet og gårdens drift - samt krokonen Karen. Baronessen er skrap og regerer med stor myndighed inden døre.

Bøndernes vilkår med hoveri og fattigdom beskrives. Ridefogeden og træhesten hjælper med at disciplinere bønderne.

Bille og Lotte er meget forskellige. Lotte er den yngste og en oprørsk vildkat, mens Bille er den fornuftige storesøster. På herregården er der snævre rammer for deres udfoldelser og opførsel. En streng skolemester står for undervisningen.

Ægteskab er på godt og ondt pigernes mulighed for at slippe væk og få en fremtid.

Bille bliver til slut gift med Johan Ludvig Reventlow. De bosætter sig på Brahetrolleborg. Træhestene brændes, bønderne får deres egen jord, og der oprettes bondeskoler og seminarium. Også Lotte bliver godt gift med Ernst Schimmelmann, søn af finansministeren.

Skildringen af pigernes udvikling og livet i Odense og på herregården er god. Fortællingen er spændende og oplysende. Den kan både indgå i et emnearbejde og læses som frilæsning af elever fra 6. klasse.