Anmeldelse

Børnenes litteraturhistorie

Børnenes litteraturhistorie

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Populariseringens triumf er de første ord, jeg kommer på ved at få bogen i hånden. Et omfattende og sammensat emne er bragt i en enkel og overskuelig form. Danske børnebøger fra 1568 op til i dag fortalt i fire sidestillede kapitler, fra "Rene børn er gode børn" (1. kapitel til og med 1700-tallet) til "Kvikke børn er gode børn" (4. kapitel fra 1970 til 2005). Bogen er smukt og levende illustreret, blandt andet med Cato Thau-Jensens gennemgående ledsagetegninger. Tidslinjen bagest er ligesom den løbende tekst virkelig til at forstå for børn på mellemtrinet.

Fakta:

Titel: Børnenes litteraturhistorie

Forfatter: Torben Weinreich

Pris: 149 kroner

Sider: 138 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Man mærker, at forfatteren behersker sit stof suverænt med overblik og indsigt. Hvert kapitel rundes af med nogle velanbragte, generelle betragtninger, for eksempel i de små afsnit om "Børn og bøger" og "Børn og medier".

Jeg kunne savne en tydeligere redegørelse for, hvornår og hvorfor ungdomsbogen ser dagens lys. Overgangen mellem tredje og fjerde kapitel er vel diskutabel; der kunne vist med held byttes om på noget af stoffet mellem to kapitler. Men disse indvendinger er få og små i forhold til det helstøbte og værdifulde formidlingsarbejde, som her er udført.