Anmeldelse

Bevingede ord

Bevingede ord

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vidste du, at Danish Dynamite blev opfundet i forbindelse med Jarl Friis-Mikkelsen og Henrik Bødtchers slagsang til EM-slutrunden i 1984? At trykseksten i virkeligheden er et bogtrykkerudtryk, og hvem Thorkild Livrem var?

Fakta:

Titel: Bevingede ord

ISBN: 87-12-03495-9

Pris: 299 kroner

Sider: 574 sider

Type: Bog

Forlag: Gads Forlag

Hvem har ikke opfundet krudtet, og hvor købte David øllet? Det er ikke sikkert, du får det præcise svar, men du får god besked om udtrykkenes oprindelse og betydning.

Krydsopslag kan være oplysende og fængende. Man kommer let til at blive hængende i oversætteren Sonja Rindoms geniale udtryk fra Anders And-bladene - fra Grønspættebog, Milde Mammon til Langtbortistan. Og sandelig om bogen ikke glæder sine læsere med en fortsættelse af den croonende ands sentimentale "Oh, skænk mig en grav ved det isgrønne hav, hvor kun bølgerne hører min gråd".

For feinschmeckere er der ord som Leporelloliste - den harmonikastore oversigt, Don Juans tjener brugte til at holde mandtal over sin herres damebekendtskaber. For nostalgikere udtryk som at gå på daudi og ældre spiritusprøvers konstantinopolitanerinde. Det var svært at sige med Bissens gipsbisps gipsgebis!

Indtil Johannes V. Jensen skrev "Lille Ahasverus" i 1909, kom ingen ind med firetoget. Man ventede som Lille Anna fra en tidligere revyvise pænt til klokken otte.

Og Hekkenfeldt og Hedehusene har strengt taget ikke andet tilfælles, end at de begge tjener som eufemisme for det Helvede, man i dannede kredse ikke rigtig tør ønske nogen til.

Få styr på kreti og pleti. Kims ad det beskårne biblioteksbudget. Køb, slå op og del din viden med kollegerne, indtil de løber skrigende bort.