Anmeldelse

Peter Seeberg

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kræver et vist ambitionsniveau for dansklæreren at vælge Seeberg til forfatterskabslæsning. Men med denne fortrinlige biografi får man et godt redskab til at trænge ind bag det på én gang åbne og gådefulde menneske, der med samme lethed og selvfølgelighed skrev ansøgninger til Kulturministeriet om penge til nye projekter på sit museum og omsatte banale hverdagssituationer til litterært absurd drama.

Fakta:

Titel: Peter Seeberg

Forfatter: Thorkild Borup-Jensen

ISBN: 9788779962590

Pris: 125 kroner

Sider: 84 sider

Serie: Kanonforfattere

Type: Bog

Forlag: Dansklærerforeningen

Biografien koncentrerer sig naturligt nok om det skønlitterære forfatterskab, fra de tidlige romaner fra 1950'erne til de sene børnebøger. Men der er også væsentlige biografiske oplysninger, ikke mindst om kampen for at frigøre sig fra det snærende indremissionske barndomshjem. Et projekt, der blandt andet fik Seeberg til, som nyslået student i 1943, frivilligt at søge arbejde på et filmstudie i Berlin.

Seeberg havde et godt blik for den måde, mennesker kunne finde på at tale med hinanden på, og det er ikke svært at finde velegnede lærestykker til brug i klassen - der er god hjælp i litteraturhenvisningerne bag i bogen. Tekster som "Argumenter for benådning" eller "Stilladset" er oplagte muligheder for at demonstrere intertekstualitet i forhold til H.C. Andersen og Wessel.

I øvrigt er bogen som de foregående i serien usædvanlig smukt tilrettelagt med et omfattende billedmateriale, der godt nok fører læseren vidt omkring, men de hjælper alle med at illustrere det udsyn, som multimennesket Seeberg formåede at omsætte i tekster.

Fin og væsentlig bog til danskundervisningen i de ældste klasser.