Anmeldelse

Vild med sprog

Vild med sprog

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til arbejdet med sproglære er der mange ideer at hente i disse læremidler, der er supplerende hæfter til systemet "Vild med dansk". Der er afsnit om samtale, oplæsning, den mundtlige fortælling, mundtlig fremlæggelse og skriftlig kommunikation. En tekstlingvistisk inspireret analyse kobles sammen med en brug af sætningsskemaet til grundige gennemgange af forskellige former for talt og skrevet sprog, blandt andet fagsprog og skønlitteratur, og i et afsnit om sproghandlinger præsenteres et begrebsapparat til analyse af sproget i funktion.

Fakta:

Titel: Vild med sprog

Forfatter: Henrik Poulsen

ISBN: 9788702085839

Pris: 123,75 kroner

Sider: 32 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

I i-bogen kan man klikke sig ind på indslag fra tv-udsendelser som "God morgen Danmark" og "Paradise Hotel".

Væsentlige emner i sproglæren er behandlet fagligt kvalificeret, men undertiden bliver gennemgangen for overfladisk. Det gælder for eksempel mundtlig fremlæggelse, den mundtlige fortælling og præsentationen af sætningsskemaet.

Forfatteren anvender mange relevante fagbegreber, men det er uheldigt, at han for at gøre stoffet lettere tilgængeligt i nogle tilfælde indfører hjemmelavede fagbetegnelser som grøn, gul og rød kommunikation. Enkelte steder er der også slinger i fagtermerne, for eksempel når grammatik beskrives som identisk med regler om ordklasser og ords betydning.

Nogle af videoklippene er velegnede til analyse af mundtligt sprog, andre er alt for svære. Den tekniske kvalitet er svingende.

Læremidlet er grundigt gennemtænkt med en oversigt over mål, indhold og bestanddele forrest i hæfterne. Jeg kan trods mine forbehold anbefale det til undervisning i sproglære på 7.-10. klassetrin.