Anmeldelse

Moses Butterbrots verdensteater

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Maria Hellebergs trilogi om Moses Butterbrot ender i det rene ingenting. Første bind var meget lovende, andet bind fuldkommen urealistisk - og tredje bind handler om Moses' fortsatte flugt gennem Danmark til Sverige, sådan cirka to år før de danske jøder for alvor flygtede til Sverige.

Det står ikke nærværende anmelder klart, hvad Maria Helleberg har villet med trilogien om den 11-årige Moses på farlig flugt fra Krakow til asyllandet Sverige. Hvordan Moses i 1942 flyttes fra Sverige til New York, får vi heller ikke nogen nærmere beskrivelse af.

I en opsamlende epilog får vi at vide, at Moses aldrig fortæller om krigen. Jamen hvor har forfatteren så sin viden om flugten fra? Det lyder også en smule mærkværdigt, set i sammenhæng med de voldsomme begivenheder i Polen, at en 11-årig dreng ærgrer sig over, at tyskernes invasion af Polen forhindrer ham i at se "Borte med Blæsten". Lidt sjusk er der også: På side 14 stiger de på en sporvogn i København, men da de stiger af, er sporvognen blevet til en bus!

Det bliver klart - i epilogen til sidst - at både Moses' forældre og lillesøster Rifka omkommer under Holocaust. Og selvfølgelig har bogen en mission ved endnu en gang at minde om dengang. Men frem for at give os indsigt i det store drama i Polen under krigen beretter forfatteren perspektivløst og episodisk om en polsk-jødisk drengs flugt ud af Polen, gennem Danmark til Sverige. Og vupti: Så er han flyttet over Atlanten til New York, hvor han resten af livet har en dukketeaterforretning oppe på Manhattans Upper East Side.

Trilogien fik en fin start i bind et. Da jeg anmeldte bind to, måtte jeg konkludere: Dette er for halvhjertet og for sjusket af Maria Helleberg. Med trilogien i hus må jeg konstatere: Dette er under forfatterens niveau - og det er da en skam både for hende og for læserne.