Anmeldelse

Soldaten og pigen med sølvklokkerne

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er et moderne eventyr med klassiske stiltræk. Bogen handler om en far og søn, der bor alene sammen. Drengen er god til at lave lerdukker, så god, at han kan tjene penge på det. Drengens far er dog ikke tilfreds med dette job og vil i stedet for have, at denne "bløde" og "sarte" dreng skal være soldat. Faderen har en forestilling om, at lykken er at være soldat. Drengen bliver soldat, som faderen ønsker det. Han kæmper, men bliver taget til fange. I sit fangenskab møder han forskellige typer af personer, blandt andre den sortskæggede, og han hører også lyden af sølvklokker. Specielt oplevelsen med pigen og sølvklokkerne hensætter ham i en tilstand af lykke.

For at komme fri af sit fangenskab skal der løsepenge på bordet. Det bliver ingen let opgave, for hvem skal betale. Soldaten begynder derfor igen at lave lerdukker, og igen beundres dukkerne. For en tid synes alt at gå lettere, men sådan bliver det ikke ved.

Bogen er illustreret af Winnie Meisler. Der er rigtig mange illustrationer, cirka en på hver anden side. Det er med til at styre læserens forestillinger om handlingen. Illustrationerne er særprægede. Det gør, at læseren kan blive hensat i en helt særlig stemning af at læse og se. Det er en styrke ved en bog, når samspillet mellem tekst- og billedsiden er så harmonisk som i denne bog. Bagerst i bogen er der noget så usædvanligt som illustratorens kommentarer til billederne. Disse oplysninger kan måske anvendes i en pædagogisk sammenhæng.

Kan læses af elever fra 3. klasse.