Anmeldelse

Kun

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bent Hallers nyeste roman er en decideret ungdomsbog i en smuk og energisk sprogtone. En følsom og påtrængende fortælling om et sårbart ungt menneske midt i livets måske mest sårbare alder.

Simon Kun Andersen er en ganske almindelig gennemsnitlig 14-årig dreng. Han er kinesisk af afstamning og adopteret af danske forældre som helt lille. Kuns trygge og forudsigelige teenageliv med kammerater, skole og håndbold tager en mystisk drejning ved romanens begyndelse.

En druknet pige i en å og en drøm vender op og ned på Kuns ellers velkendte univers. Alt falder tilsyneladende langsomt fra hinanden, mister betydning, indhold og substans. En forandring så gennemgribende i et ungt menneskes liv, der udløser fremmedgørelse, choktilstand og psykologbesøg.

Kun drømmer erotiske drømme om pigen Anastasia, som han også møder i virkeligheden. Begivenhederne eskalerer. Forandringen er uundgåelig og bringer Kun ud af fatning. Der er sket noget for Kun - men hvad? Kun bliver fundet med et malet ansigt, bevidstløs og i krise. Langsomt begynder brikkerne at falde på plads for ham. For er sandheden den, at Anastasia fra Kuns hede drømme er den druknede pige?

Det er så nemt og almindeligt at komme på afveje som ung. I perioder måske ligefrem svært at finde grænsen mellem fantasi og virkelighed. Læseren udfordres i spændingsfeltet mellem drøm og virkelighed og tvinges til selv at udfylde fortællingens tomme pladser. Historien lægger op til refleksion og dialog og anbefales varmt.