Norge

Læreroverenskomst på plads i det meste af Norge

Publiceret

Det lykkedes at afværge endnu en landsdækkende lærerstrejke i Norge, da de norske kommuners forening KS i aftes nåede til enighed med de kommunalt ansattes organisationer. I Oslo er forhandlingerne dog brudt sammen.

"Vi fik indfriet vores krav om en klar reallønnsvækst, og vi fik også til en prioritering til fordel for dem med længst uddannelse og høj anciennitet", siger topforhandler for den hovedorganisation, lærerne hører under, Geir Røsvoll, i en pressemeddelelse. 

Rammen for årets lønstigning i KS er 5,2 procent, svarende til hvad der er aftalt i de private overenskomster. Prisudviklingen er beregnet til 4,1 procent. Lærerne har de senere år haft en ringere udvikling end andre fag, hvilket medførte langvarig lærerstrejke i 2022.  Parterne har nedsat et udvalg, der skal overveje nye lønmodeller for bl.a. undervisere. 

Oslo er ikke med i KS, og her er forhandlingerne nu overgået til forligsmanden.  oslo byråd har for nylig fastslået en ambition om at være verdens bedste by med den bedste skole og en tryg opvækst for alle børn. 

"Vi troede, det var mere end bare fine ord. Men Oslo Kommune viste ingen vilje til at møde os, hverken på løn for kompetence eller ubekvem arbejdstid", fortæller forhandler for hovedorganisationen Unio i Oslo, Marianne Lange Krogh.

Utdanningsforbundet.no: Nyheter