Citat

Forsker: Flugten fra folkeskolen startede i 80'erne

Publiceret

Der tales og skrives meget om flugten fra folkeskolen til de frie grundskoler i disse år. Ofte bliver de seneste to årtiers reformer udpeget som forklaring på flugten, men den forklaring holder ikke, skriver professor Simon Calmar Andersen i et indlæg i Politiken.

En gennemgang viser nemlig, at antallet af elever på privatskoler er steget støt siden 1980, og allerede i 1984 bragte Politiken den første artikel om elevflugt fra folkeskolen, påpeger han.

Simon Calmar Andersens bud på en forklaring er derimod, at flere forældre har fået råd til at sende deres børn på privatskole de seneste 40 år.

"Hvis ens barn ikke trives i sin klasse, har man måske tidligere søgt at få barnet flyttet til en anden klasse på skolen eller til en anden folkeskole, fordi det var for dyrt at få barnet i privatskole. Så selv om forældrebetalingen givetvis også er steget de seneste 40 år, er den formentlig ikke steget så meget som den disponible indkomst", skriver han.

Forklaringen sandsynliggøres, når man sammenligner kurven over danskernes disponible indkomst med kurven over, hvor mange elever, der går i privatskoler, argumenterer professoren, der mener at der er en "tæt sammenhæng" mellem de to.

politiken.dk: "Forsker: Årsagen til det stigende antal af privatskoleelever findes ikke i reformer af folkeskolen"