Anmeldelse

Historien om en mor

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Historien om en mor" af H.C. Andersen er en rørende fortælling om en mors rejse gennem skumringens rige, hvor hun forgæves forsøger at hente sit døde barn tilbage. Det er en tragisk fortælling om smerte og sorg, om desperation og fornægtelse.

Fakta:

Titel: Historien om en mor

Type: Bog

Forlag: Corona La BalanceFigura Ensemble - Ensemble for tidssvarende musik og teater

Figura og Corona La Balance præsenterer noget af et udstyrsstykke i denne forestilling - blandt de største. På scenen er en syv mand stor besætning bestående af to operasangere, to skuespillere, tre musikere og en dukke.

Eventyret er her fortolket med en blanding af sang og skuespil, levende musik og dukkespil. Sangen kommenterer handlingen og stemningen som koret i den oldgræske tragedie. Sammen med de tre musikere er operasangerne absolut forestillingens styrke og hæver oplevelsen momentvis op på et gåsehudsfremkaldende niveau.

Desværre formår den kvindelige karakter ikke samme kraft og indlevelsesevne. Tragedien får langt mere liv gennem den umiddelbare og uvidende drengekarakter (dukken), hvilket gør sorgfølelsen langt mere virkningsfuld. Hvilken uretfærdighed er det ikke, når et uskyldigt barns hjerte stopper? Moderen må give op i sin søgen efter barnet, men som anmelder giver jeg op i forhold til moderkarakteren, som står tomt kastreret tilbage, utroværdigt knugende den lille blomst.

Musikken er moderne kompositionsmusik med skæve toner og lyde. H.C. Andersens eventyr har fået et skud avantgarde, og det er derfor vigtigt, at eleverne er forberedte på en anderledes oplevelse. Det er en god indgangsvinkel at arbejde analytisk med "Historien om en mor", før I ser stykket.

Stykket kan være en anelse langtrukkent og svært tilgængeligt. Forbered eleverne på, at de skal være stille under hele forestillingen, eller lad eleverne blive hjemme og tag lærerkollegiet med på teatertur!