Anmeldelse

Rend og hop med jeres krop

Rend og hop med jeres krop

Det er afgørende, at man i folkeskolen skaber mulighed for at udvikle en bevægelsespolitik som omdrejningspunkt i elevernes hverdag

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vestre Skole i Grenaa prioriterer bevægelsespolitikken på skolen højt, og denne dvd beskriver konkret, hvordan skoledagen er bygget omkring en bevægelseskultur.

Fakta:

Titel: Rend og hop med jeres krop

Type: Dvd

Forlag: Filmkompagniet

Materialet indeholder tre film; en til lærerne, en til eleverne og en til forældrene, hvor man med udgangspunkt i eleverne beskriver en skolehverdag med masser af bevægelse, glæde og udfordringer.

Dvd'en har fokus på 1.-6. klasse, og alle tre film er opdelt i underafsnit, som tager udgangspunkt i børnenes skolevej, timerne, frikvartererne, ekstra bevægelsestimer og fritiden. På disse områder giver materialet inspiration til, hvordan man kan arbejde med glæde, sundhed og læring i skolen, og hvor bevægelse er et altafgørende moment i denne sammenhæng.

Der er fokus på elever, der cykler til skole, åben gymnastiksal og legepatrulje i frikvartererne, ekstra motorisk træning til de elever, som har problemer, og bevægelsesmuligheder i undervisningen - både i klasseværelset og timer udendørs.

Materialet henter en stor del af dokumentationen gennem erfaringer hos skolens medarbejdere, både lærere og pædagoger, men også hos hjerneforsker Kjeld Fredens, som fastholder vigtigheden af bevægelse og det at få kroppen med i hverdagen i skolen. Filmene afsluttes alle med tre spørgsmål, der kan være udgangspunkt for diskussion i lærergruppen, hos eleverne eller ved forældremøder.

Materialet er velproduceret og giver brugeren et godt og præcist indblik i hverdagen med bevægelse på Vestre Skole i Grenaa, men også tydelige argumenter for, hvorfor skolen arbejder med en bevægelsespolitik. Det vil helt bestemt give anledning til inspiration for andre skoler, der står over for at skabe en bevægelsespolitik på deres skole, så en anbefaling til skoleledere om at vise dvd'en til pædagogiske møder, forældremøder og i klassens tid.

Det er givet, at mange elever har svært ved at sidde stille en hel dag i skolen og derved ikke er motiverede for at lære. Dette materiale giver bud på, hvordan vi kan skabe en skole, som henvender sig til alle elever og giver optimale forudsætninger for, at læring kan opstå - samtidig med at bevægelse skaber bedre mulighed for koncentration, glæde og fællesskab.

Bevægelsespolitik er væsentlig på skolerne, men det kræver også, at medarbejdergruppen er med og forstår bevægelsesprojektet. Ellers kan det være få ildsjæle, som kæmper, og uden dem når man ikke langt.

Idrætsfaget er ikke tydeligt beskrevet i dette materiale, men har selvfølgelig også en væsentlig rolle at spille i forhold til at skabe bevægelseskultur i skolen, men bevægelsespolitikken kan ikke gemmes i idrætsfaget - hele skolen skal være i bevægelse.

"Rend og hop med jeres krop" anbefales til alle landets folkeskoler, som vil skabe glæde, læring og sunde børn.