Anmeldelse

Måske i morgen

Måske i morgen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 15-årige Katja fortæller om sit liv som barn af en alkoholisk mor i en række interview, der danner udgangspunkt for bogen. Umiddelbart skulle man tro, at det er en episk beretning med flashback til særlige skelsættende begivenheder, men faktion er den nærmeste genrebeskrivelse.

Fakta:

Titel: Måske i morgen

Forfatter: Fortalt til Tommy Heisz

Pris: 129 kroner

Sider: 120 sider

Serie: DocU

Type: Bog

Forlag: Phabel

Der er ingen tvivl om, at denne beretning har bund i den dystre virkelighed, hvor vold, druk og svigt har stået på dagsordenen. Pigen Katja - et pseudonym - har tidligt lært at aflæse mors og stedfars alkoholbarometer og at se, hvornår der var øretæver i luften. Katja påtager sig rollen som den lille ansvarlige voksne, der tager hånd om lillesøster og om moren, da stedfaren dør. Heldigvis er der en biologisk far og et hold bedsteforældre, der på forskellig vis kan huse de to børn, når det er nødvendigt. Men Katja vil helst skjule sandheden for omverdenen, og hun kæmper en brav kamp for at beskytte sin mor.

Bogen bryder tabu. 60.000 danske registrerede børn vokser op med en alkoholikerforælder, og med de ikke-registrerede mener man, at tallet nærmer sig de 250.000 børn. Mange børn kender derfor til en del af bogens virkelighedsskildring, og alene det giver bogen berettigelse.

Tilbage efter læsningen står overskriften svigt. Skolen, myndigheder, familie, venner og naboer skal alle være mere opmærksomme og reagere på problemer med alkohol, så Katja hurtigere kan få hjælp til at afdække den skamfulde hemmelighed, hun kæmper med.