Anmeldelse

Regnskoven forsvinder

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I serien "Hvad sker der, hvis vi ikke gør noget?" er der udkommet endnu en bog, denne gang om de tropiske regnskoves forsvinden.

Fakta:

Titel: Regnskoven forsvinder

Forfatter: Ewan McLeish

Pris: 48 kroner

Sider: 196 sider

Serie: Hvad sker der, hvis vi ikke gør noget?

Type: Bog

Forlag: Forlaget Flachs

Som de andre bøger i serien tager den udgangspunkt i scenarier mellem 15 og 40 år ude i fremtiden, hvor det er gået galt, fordi vi ikke gjorde noget i tide. Der lægges så op til debat i et forsøg på at åbne elevernes øjne for, at de selv skal og kan være med til at træffe beslutninger for fremtiden.

De tropiske regnskove er et omfattende og meget komplekst emne at gå i gang med, og det er derfor indlysende, at en bog på 48 sider ikke er fyldestgørende. Desværre er den visse steder så overfladisk og forkortet, at det fører til faktuelle fejl. Et eksempel er på side 48, hvor der står, at regnskovene producerer en "betragtelig mængde af verdens ilt og nedbør". Nu er "betragtelig" i forvejen ret upræcist, men fakta er, at en tropisk regnskov er et system i ligevægt, hvilket betyder, at den bruger cirka lige så meget ilt, som den producerer. Bogens påstand er en udbredt misforståelse, som ikke burde kunne findes i nye bøger. Der er flere fejl undervejs, og de gør, at bogen ikke på nogen måde kan stå alene som kilde. Desuden savner jeg nogle baggrundsinformationer om de tropiske regnskove helt generelt - ikke engang et kort kan man finde i bogen.

Der er en hel del sproglige kiksere og trykfejl, som burde kunne undgås ved en grundig korrekturlæsning - det hedder ikke "plantevirusser", men "vira", og man kan ikke "gøre regnskoven bæredygtig" - man kan "udnytte den" bæredygtigt.

Alt i alt virker det, som om det er gået rigtig stærkt med udgivelsen og oversættelsen af denne bog.