Lejrskoler

Holdningerne er mange, når det gælder aflønningen, når lærerne er med deres klasser på lejrskole.

Er lejrskolerne godt betalt? Nogle siger ja - mange siger nej

I kommentarsporet under Folkeskolens artikler om lejrskoler er der en lang række holdninger til, om lærernes løn for at være væk på lejrskole er retfærdig. 

Offentliggjort

”Når man ikke får løn for al den tid, man er væk, er det for dårligt betalt. Det er ikke lærernes opgave at skabe økonomisk sammenhæng i skolen”.

Sådan skriver en debattør i kommentarsporet på Facebook under artiklen ”Kresten er vild med lejrskole, og ’det er ret godt betalt’". Vedkommende er langt fra den eneste. Artiklen har sat gang i en livlig debat, om lærerne får nok for at tage med deres elever på lejrskole. 

Når det gælder aflønning af lejrskoler, følger langt de fleste kommuner retningslinjerne i lærernes arbejdstidsaftale fra 2020.

I den står, at du som lærer får løn for 14 almindelige arbejdstimer per døgn på lejrskole. De resterende 10 timer kaldes ‘rådighedstjeneste’ og betales med en tredjedel af din normale timeløn. 

Rådighedstjeneste betyder, at du skal være tilgængelig, hvis der opstår problemer, men du ikke aktivt skal undervise. Samlet set får du altså fuld løn for, hvad der svarer til 17,33 timer ud af døgnets 24 timer. 

I arbejdstidsaftalen står, at lærere får et lejrskoletillæg på cirka 200 kroner på hverdage og 450 kroner på lørdage, søndage og helligdage.

Kresten Dahlmand Andersen er heldig, for han er lærer i Roskilde, og her har den lokale lærerforening og Roskilde Kommune forhandlet et tillæg på 1500 kroner per døgn.

”I forhold til læreres generelle lønniveau synes jeg, at lejrskoleture er ret godt betalt. Jeg tjener det dobbelte af, hvad jeg gør på en normal uge”, siger udskolingslæreren fra Roskilde.

Godt betalt?? Øhhh...

Roskilde-læreren er ikke ene om at synes, at det er en fin aflønning, hvis man som i Roskilde får et særligt tillæg. 

”Ja, normalt er det ikke (godt betalt), men de nævner at der i Roskilde gives et særligt tillæg på 1500 kroner per dag og så begynder det at hjælpe på det”, skriver en.

Men hovedparten af kommentarerer går på, at lejrskoler ikke er rimeligt aflønnet.

”Godt betalt?? Øhhh… tja… alt er vel relativt. Det afhænger nok også af, hvor meget man sætter pris på sin fritid. Jeg skulle have betydelig mere i løn, før jeg ville synes, at det var det værd”, skriver en anden. 

En bruger understreger, at vedkommende er stor fortaler for lejrskole, men:

”Det er da ikke så godt betalt. Jo, hvis man gerne vil væk fra familien, har vild lyst til turen og ikke har andet for i den periode. Så kan det næsten føles som betalt ferie. Men det er altså arbejde og 24-7 har man ansvaret for en gruppe af dejlige unger. Også når man sover og de måske ikke gør. Misforstå mig ikke. Jeg har været på mange lejrskoler, og jeg elsker det samvær man får med eleverne. Men at kalde det godt betalt – der hopper kæden altså af”, skriver vedkommende.

Der er også kommentarer, som er enig med Kresten Dahlmand Andersen i, at aflønningen for at være afsted er fin.

”Jeg er enig i at betalingen er okay Jeg synes det er en fornøjelse at være afsted med ungerne og ville ikke være det foruden. Ja, det er også hårdt og nej jeg får ikke løn for alle de timer jeg er på job. Jeg kan ikke genkende at man ikke får sovet eller nogle pauser, det handler også om hvordan man som team hjælper hinanden ”, lyder en kommentar. 

Hvad med den nye tidsregistrering? 

Men der er også andet end holdninger i det lange kommentarspor. En spørger til, om det har betydning, at lærerne ligesom alle andre på arbejdsmarked som noget nyt skal registrere deres arbejdstid. 

"Gør den noget forskel?”, spørger vedkommende.  

Svaret på det spørgsmål er, at det umiddelbart ikke gør nogen forskel, at lærerne siden 1. juli har skullet registrere deres arbejdstid. Årsagen er, at der er grundlæggende forskel på reglerne i arbejdstidsaftalerne og i loven. 

Arbejdstidsaftalernes bestemmelser har til formål at opgøre, om der skal betales for merarbejde eller overarbejde. Loven har til formål at sikre arbejdstagernes sikkerhed og sundhed, herunder at hvileperioder bliver afholdt. 

Det er to forskellige systemer med hvert sit hensyn. Men reglerne i loven om hvileperioder er de samme, som før reglerne om tidsregistrering kom. Så på det område er intet ændret. Heller ikke i forhold til lejrskoler.