Lærerne har ikke penge i våben

Anni Herfort afviser, at Lærernes Pension investerer i våbenindustrien

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De danske læger sloges i sidste uge for åbent tæppe om det dobbeltmoralske i, at deres pensionsselskab havde penge i blandt andet våbenindustri. Men lærerne troede, at deres moral var pletfri, for Lærernes Pension har en etisk kodeks, der hindrer investeringer, der fremmer voldelige konflikter, understøtter krænkelser af menneskerettighederne eller belaster miljøet unødigt.

Indtil TV2 kunne fortælle, at lærerne skam har penge i våbenindustri. Direktør for Lærernes Pension Paul Brüniche-Olsen forklarede i fjernsynet, at våben til NATO-lande efter hans opfattelse ikke fremmer voldelige konflikter, og sagde: 'Det er i hvert fald min personlige holdning, at det var godt, de allierede havde våben under anden verdenskrig'.

Men Lærernes Pension har ingen investeringer i våbenindustrien, siger formand for bestyrelsen i Lærernes Pension og for Danmarks Lærerforening Anni Herfort.

'Når vi i bestyrelsen har en etisk kodeks, der siger, at vi ikke investerer i virksomheder, som via deres aktivitet fremmer voldelige konflikter, herunder baserer deres aktivitet på produktion af våben eller handel hermed, så betyder det, at vi ikke investerer i våbenindustrien. Det betyder ikke, at vi ikke investerer i metalindustrien, fordi metal kan bruges til at fremstile våben af, eller at vi ikke investerer i et firma, der laver elektroniske komponenter til sygehuse, fordi nogle af komponenterne måske kan bruges til våben. Men vi investerer ikke i våbenproduktion, og vi har ikke sådanne investeringer', siger Anni Herfort.

'Den opfattelse er jeg sikker på, den øvrige bestyrelse er enig i, og det har jeg gjort klart for direktøren'.

Det bliver undersøgt

Formand for Medlemsforum Øst, Lærernes Pension, Flemming Ernst, kredsformand i Hvidovre Lærerforening, siger, at han bestemt ikke håber, at Lærernes Pension investerer i våben.

'For det er imod vores etiske kodeks. Vi har udarbejdet nogle regler, og vi håber, at de professionelle så følger disse regler. Men jeg vil da ringe til direktøren i Lærernes Pension og få en nærmere forklaring', siger Flemming Ernst.

Han har ikke selv set tv-indslaget, men han er i løbet af weekenden blevet ringet op af et par medlemmer, der har orienteret ham og spurgt til de etiske regler.

'Det er ikke særlig let at gennemskue dette her. Vi får aktielisterne hvert halve år fra Lærernes Pension, men selv om man ser ned over listen, er det ikke til at gennemskue. Jeg kan for eksempel se, at vi investerer i flere firmaer i Mexico, og jeg kan ikke vide, om et af dem kunne have noget med våben at gøre, men vi har da tidligere fået eksempler på, at Lærernes Pension har afvist at investere i firmaer, fordi de ikke levede op til vores etiske regler, så det går jeg ud fra, at de professionelle har styr på', siger Flemming Ernst.kara/hela

Etik

Lærernes Pension har udarbejdet en etisk kodeks for investeringerne. Heri står blandt andet, at Lærernes Pension ikke investerer i virksomheder:

- som via deres aktivitet rammer voldelige konflikter, herunder baserer deres aktivitet på produktion af våben eller handel hermed

- som via deres aktivitet understøtter krænkelser af menneskerettighederne

- som via deres aktivitet viser uansvarlig omgang med naturens ressourcer og/eller unødigt belaster miljøet.

Den etiske kodeks kan ses på Lærernes Pensions hjemmeside: www.lppension.dk

Det kunne være godt med en kommentar fra formændene for Lærernes Pensions to medlemsfora; Medlemsforum Østs formand er Flemming Ernst, Hvidovre Lærerkreds, Medlemsforum Vests formand er Lars Busk Hansen, Hjørring-Hirtshals Lærerkreds.