Ellen Trane Nørby understreger, at Frie Fagskoler gør et stort stykke arbejde for at hjælpe unge i gang med en erhvervsuddannelse.

Ministeren tror ikke at frie fagskoler vil lukke

"Frie fagskoler skal fortsat løfte opgaven med at ruste unge, der har brug for det, til at blive optaget på en erhvervsuddannelse", lyder det fra undervisningsministeren. Hun mener ikke, at nedskæringerne i uddannelsestaxameteret vil føre til lukninger af skolerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvilke skoler skal efter ministerens opfattelse fremover løfte opgaven med at tilbyde uddannelse, der kvalificerer til optagelse på en erhvervsuddannelse, til den gruppe af elever, der hidtil har søgt ind på de frie fagskoler?". Sådan lyder et spørgsmål fra Enhedslistens Jakob Sølvhøj til børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby i forbindelse med nedskæringerne på skolernes uddannelsestaxameter i årets finanslov. 

Foreningen Frie Fagskoler har bebudet, at besparelserne vil betyde lukning af flere af skolerne. Og Jakob Sølvhøj har derfor også spurgt ministeren, om hun mener, at en lukning af frie fagskoler vil medføre, at færre unge får mulighed for at gennemføre et uddannelsesforløb, der kan kvalificere dem til optagelse på en erhvervsuddannelse.

"Jeg var aldrig blevet mekaniker uden den frie fagskole"

Men ministeren mener ikke, at besparelserne vil føre til lukninger

"Tilskudsreduktionen har ikke til formål at begrænse aktiviteten eller lukke skoleformen. Reduktionen er derimod udtryk for en økonomisk prioritering. Med forslaget tilpasses statstilskuddet til skolernes udgiftsniveau de seneste år. Det betyder, at skolerne med de hidtidige udgiftsniveauer fortsat får dækket deres omkostninger med det nye tilskudsniveau. Skolerne skal derfor fremadrettet sørge for, at udgiftsniveauet ikke stiger, og det har jeg tiltro til, at de kan", lyder det i ministerens svar. 

Voldsomme ekstrabesparelser kan lukke Frie Fagskoler

Hun mener derfor, at skolerne fremover skal løfte opgaven. 

"Frie fagskoler gør et stort stykke arbejde for at hjælpe unge i gang med en erhvervsuddannelse. Med den seneste lovændring har frie fagskoler fået endnu bedre mulighed for at hjælpe de unge, der ønsker at komme ind på en erhvervsuddannelse, men har brug for hjælp til at blive kvalificeret til optagelse".

Og hun er sikker på, at det fint kan lade sig gøre for skolerne, selv om de selv har givet udtryk for det modsatte. 

"Frie fagskoler skal blive ved med at hjælpe disse unge, for det er der stadig brug for i det danske uddannelsessystem. Og det er jeg sikker på, at de frie fagskoler også vil kunne under de nye økonomiske vilkår".

Frie fagskoler holder krisemøde efter finanslovsbesparelser

 

Læs mere

Spørgsmål og svar fra ministeren