Sundhedsplejersker Susanne Agerholm og Lisbeth Johanning håber, at forløbet kan være med til at udvide de unges forståelse af samtykkekulturen, deres egne rettigheder, præventions betydning og synet på sig selv.

Uge Sex: Sundhedsplejersker tager sexsnak med 9.-klasser i Albertslund

Sundhedsplejen i Albertslund har i år lavet et særligt forløb til kommunens 9.-klasser. Det tager udgangspunkt i Sex & Samfunds tema om samtykke. Målet er at udvide de unges kendskab til samtykkekulturen og prævention.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sundhedsplejen i Albertslund tilbyder i år alle 9. klasserne seksualundervisning i uge 5 og 6. Nogle klasser har taget imod og andre har valgt at klare det selv på skolen. 

Sundhedsplejerske Suzanne Aggerholm er glad for, at så mange har taget imod tilbuddet. Hun synes, det er synd, at alle ikke tager imod tilbuddet. 

"Man kan i mine øjne ikke få for meget seksualundervisning. Mange unge giver udtryk for, at de mangler viden om sex i virkeligheden. Det vil vi med forløbet her gerne lave om på, så de bliver bedre klædt på til f.eks. deres seksuelle debut", siger hun i en pressemeddelelse. 

Det er meget forskelligt, hvordan lærerne på skolerne går til seksualundervisning, fordi det er et såkaldt timeløst fag. Derfor er det her en god mulighed for at få talt med eleverne om et emne, som kan være svært, understreger hun. 

"Det er vigtigt, fordi vi skal have de unge til at passe på sig selv og passe på hinanden", siger Suzanne Agerholm

Derfor gør sundhedsplejerskerne også meget ud af at skabe det trygge rum for de unge. Det er vigtigt for at kunne få snakken og give de unge mod på at turde spørge ind.

I år har Uge Sex fokus på samtykke 

Kondomer og slikkelapper

Forløbet er bygget op, så de unge både får et oplæg, ser film, forsøger at sætte et kondom på, præsenteres for præventionsformen slikkelapper osv. Og så har sundhedsplejerskerne også lavet seks forskellige dilemmaer, som for alvor kan få snak, refleksion, debat og nysgerrigheden i spil.  

Forløbet her står ikke alene. Sundhedsplejersken har også udskolingssamtaler med elever i 8. klasse. Her kommer de udover sundhed, trivsel og det sociale omkring krop og sex.

De unge er nysgerrige

Ifølge sundhedsplejerskerne Suzanne Agerholm og Lisbeth Johanning er de forløb, de allerede har gennemført gået rigtig godt. Eleverne har været meget nysgerrige og deltaget aktivt, så der blevet sat nye tanker i gang hos dem - og underviserne har fået nyt med hjem, som de kan følge op på. 

Sundhedsplejen i Albertslund vil også fremover tilbyde 9.-klasserne seksualvejledningsforløb i uge 5 og 6.