Der er fortsat er et klart behov for at kigge nærmere på dagpengereglerne", siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Finansloven spænder et sikkerhedsnet ud under ledige

Ledige, der ryger ud af dagpengesystemet efter nytår, bliver reddet af den nye finanslov. Loven sikrer dem kontanthjælp frem til sommeren 2013. Godt 700 lærere står til at falde ud af dagpengesystemet efter nytår.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedorganisationen FTF glæder sig over, at regeringen og Enhedslisten med finanslovsaftalen, der blev underskrevet i går, tager hånd om de personer, som står uden forsørgelse, når deres toårige dagpengeperiode udløber.

Aftalen indbefatter nemlig en ordning, hvor ledige, som ikke er berettiget til kontanthjælp, alligevel kan få en ydelse, såfremt de tager en uddannelse.

FTF: Både godt og nødvendigt

Det er både godt og nødvendigt, mener FTF's formand Bente Sorgenfrey. Men armene kommer dog ikke helt i vejret: Bedre regler for supplerende dagpenge og genoptjeningsret står dig fortsat på FTF's ønskeliste fastslår hun.

"Aftalen sikrer et forsørgelsesgrundlag til ledige, der falder ud af dagpengesystemet, og det er vi glade for", udtaler Bente Sorgenfrey på FTT's hjemmeside.

"Opkvalificering af arbejdskraften kan sammen med jobrotation og akutjob være lige dét, der får arbejdsgiveren til at ansætte den enkelte", tilføjer hun og understreger, at både jobcentre, a-kasser og faglige organisationer samt ikke mindst arbejdsgiverne har en klar forpligtelse til at få de nye muligheder bragt i spil.

Sikkerhedsnettet trækkes væk til sommer

Bente Sorgenfrey advarer dog mod at tro, at den hellige grav nu er velforvaret.

"Alle disse gode tiltag ophører jo allerede den 1. juli 2013, så det er helt afgørende, at alle nu arbejder sammen, så vi ikke riskere, at mange i risikogruppen vil stå uden job og forsørgelse, når vi kommer frem til midten af 2013, herunder flere nyuddannede. Derfor er der fortsat er et klart behov for at kigge nærmere på dagpengereglerne", siger Bente Sorgenfrey.

712 lærere kan få kontanthjælp

712 lærere står p.t. til at falde ud af dagpengesystemet efter nytår. De kan altså ifølge den nye finanslov få en ydelse, der svarer til kontanthjælp, frem til den 1. juli, hvis de tager en eller anden form for uddannelse for pengene.

Hvad denne uddannelse mere konkret kan bestå i, er endnu uafklaret. Kan eksempelvis de lærere, der fik arbejde i folkeskolen, inden de havde gjort deres uddannelse færdig, og som siden har mistet deres arbejde, færdiggøre deres uddannelse, mens modtager den særlige kontanthjælpsydelse?

Ja, det bliver først afklaret, når finansloven bliver udmøntet i konkrete regler.

 

Læs mere

Aftale om finansloven for 2013