Chromebooksagen

It-vejleder på Vodskov Skole Bjørn Egidiussen Egekvist og lærer på Gl. Lindholm Skole Carsten Kongshøj Telsing er især frustrerede over, at der endnu ikke er nogen afklaring af, om elever og lærere har adgang til digitale portaler efter sommerferien.

Aalborg-lærere frygter 'kopi­mareridt' uden Chromebooks 

Aalborg Kommune har forberedt skolerne på, at næste år kan blive helt uden Chromebooks. Både den manglende afklaring og en hverdag helt uden adgang til digitale læremidler skaber frustrationer hos to lærere. 

Offentliggjort

Det er en frustrerende tid for lærerne i Aalborg Kommune, der er i gang med at planlægge næste års undervisning.

Tirsdag havde kommunen indkaldt skolelederne til onlinemøde for at forberede dem på, at næste skoleår kan blive uden Chromebooks. Men der er endnu ikke nogen endelig afklaring.

Carsten Kongshøj Telsing, lærer på Gl. Lindholm Skole i Nørresundby, fortæller:

Om lidt risikerer vi at have 700-800 Chromebooks til at samle støv i kælderen, mens it og digitalisering i folkeskolen er bombet 20 år tilbage

It-vejleder Bjørn Egidiussen Egekvist

”Lige nu ved vi ikke, om undervisningen bliver med blyant og papir eller med de digitale læringsmidler, som undervisningen er bygget op om, og som vi er vant til at benytte. Vi har næsten ingen fysiske bøger tilbage, og dem vi har, er forældede", siger han.

Han forudser kø ved skolernes kopimaskiner, hvis kommunen kommer frem til, at elevernes Chromebooks skal samles ind.

Kopimareridt

”Det bliver et spørgsmål om en masse kopiering og klargøring af engangsmaterialer. Der venter os lidt af et kopimareridt, hvis ikke der findes en løsning, hvor eleverne kan beholde deres computere,” siger han og påpeger, at en eventuel indsamling af Chromebooks for eksempel også vil gå ud over elever med dysleksi.

”Jeg ved ikke, hvordan vi sikrer, at ordblinde elever får den hjælp, de har behov for, hvis de mister adgang til deres digitale hjælpemidler,” siger Carsten Kongshøj Telsing.

Også Bjørn Egidiussen Egekvist, som er lærer, tillidsrepræsentant og it-vejleder på Vodskov Skole, er frustreret over, at der endnu ikke er en afklaring.

”Politikerne og KL har haft et par år til at finde en løsning, men har ikke gjort det. Imens har de haft tid til at lave ny folkeskoleaftale samt andre initiativer, som sætter et mindre aftryk på virkeligheden ude på skolerne og har en langt mindre effekt på både kort og lang sigt. Om lidt risikerer vi at have 700-800 Chromebooks til at samle støv i kælderen, mens it og digitalisering i folkeskolen er bombet 20 år tilbage,” siger han.

Pengene til læremidler er brugt

Ifølge Bjørn Egidiussen Egekvist skal ”vi nok få strikket noget undervisning sammen, uanset om det bliver med eller uden Chromebooks”.

Men han peger på, at der ikke er penge i budgettet til at skulle købe bøger som alternativ:

”Meget af budgettet til undervisningsmaterialer er brugt, for det er bundet op på lange aftaler med onlineportalerne. Og særligt nogle af de mindre fag som kristendom og historie har vi ikke bøger til", fortæller han.

Carsten Kongshøj Telsing fra Gl. Lindholm Skole håber også stadig på en løsning, hvor eleverne kan beholde deres Chromebooks.

”Det tror jeg, de fleste af os gør. I hvert fald må der gerne komme en afklaring snart, for vi lærere kan godt lide at planlægge og være i god tid,” siger han.

Tvivlen om, hvorvidt eleverne kan bruge Chromebook i undervisningen næste skoleår, er opstået, efter Datatilsynet har udstedt et påbud til 52 kommuner, der betyder, at de ikke må bruge Chromebooks digitale løsninger, hvis ikke der findes en løsning på håndteringen af personoplysninger inden 1. august.