'Vi har brug for at politikerne og DLF går ud og fortæller, at naturfagene er vigtige - for det er de', siger Morten Korsbakke Sørensen.
"Vi har brug for at politikerne og DLF går ud og fortæller, at naturfagene er vigtige - for det er de", siger Morten Korsbakke Sørensen.

Eksamen i dansk og matematik ligger på stor muslimsk helligdag: "Virker usympatisk"

Eid-festen, der afslutter den muslimske fastemåned Ramadan, falder i år den 2.-3. maj - de dage, hvor 9.-klasserne i Danmark skal til afsluttende prøve i skriftlig fremstilling og matematik. Lærer Morten Korsbakke mener, ministeriet bør tage hensyn til muslimske elever, når afgangsprøverne planlægges.

Publiceret Senest opdateret

Højtidsfejring og skriftlige afgangsprøver bør ikke afholdes på samme dag. Det mener lærer på Dybkjærskolen i Silkeborg, matematikvejleder og samfundsdebattør Morten Korsbakke Sørensen. Men netop i år falder fejringen af den vigtige muslimske højtid eid al-fitr på nøjagtig de to dage, hvor eleverne skal til prøver i dansk skriftlig fremstilling og matematik med og uden hjælpemidler.

Hvis vi bevidst stiller en del af vores elever dårligere end de andre, har vi et stort problem

Morten Korsbakke

”Jeg er hverken muslim eller tilhørende nogen anden form for religion, men det virker usympatisk på mig, at man vælger ikke at flytte de skriftlige prøver en uge. Der må da være andre end mig der har kigget i kalenderen og bemærket at de falder sammen”, lyder det fra Morten Korsbakke i et blogindlæg på folkeskolen.dk.

Han mener, at netop dette skoleår burde være mere fleksibelt, nu hvor corona har betydet aflysning af flere mundtlige prøver.

”Det handler for mig ikke om religion, men om at der skal være rimeligt lige vilkår for alle i folkeskolen. Hvis vi bevidst stiller en del af vores elever dårligere end de andre, har vi et stort problem”, skriver Morten Korsbakke.

I blogindlægget opfordrer han til, at Børne– og Undervisningsministeriet forsøger at flytte de planlagte afgangsprøver i maj, så de ikke kolliderer med fejringen af eid.

Ministerium: Placering af prøver er fast praksis

Men det kommer ikke til at ske, oplyser ministeriet. Grunden er, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) allerede i juni 2021 offentliggjorde datoerne for afholdelsen af de skriftlige prøver. Det skete på det tidspunkt for at sikre, at skolerne havde god tid til årets planlægning inden skolestart i august 2021, lyder det i en mail fra ministeriet til Folkeskolen.

Selv om folkeskolen.dk har spurgt, så forholder ministeriet sig i mailen ikke direkte til, hvorfor man ikke har taget hensyn til placeringen af eid al-fitr i år. Men det beskrives, hvordan prøverne bliver placeret efter en ’fast praksis’.

”De skriftlige prøver begynder altid i starten af maj måned, hvor prøverne i dansk og matematik er fastsat til afholdelse i starten af den skriftlige prøveperiode. De skriftlige prøver i dansk og matematik har ligget mellem den 2. maj og 8. maj og i første uge i maj de sidste fem år, og det er således fast praksis”, lyder det i mailen, hvor det også forklares, hvorfor det er vigtigt, at prøverne er placeret på netop dette tidspunkt.

”Prøverne ligger på dette tidspunkt blandt andet for at sikre, at de endelige karakterer er på plads forud for elevernes optagelse på en ungdomsuddannelse”.

Skolelukkedag i New York

Siden 2015 har de to store muslimske højtider eid al-fitr og eid al-adha været offentlige helligdage i New York City, hvor skolerne holder lukket. Men ifølge religion.dk var der ingen opbakning, da Socialdemokraternes kirkeordfører Karen Klint i 2008 foreslog at lægge store bededag på dagen for eid-fejringen.

Powered by Labrador CMS