Close-up group of girls hanging on bungee rubber bands in the gym. Girls perform a difficult exercise with bungee gum
To skoler er udtaget til at afprøve det nye eksamensfag. Men på grund af den korte frist er det ikke muligt at få adgang til en svømmehal, så prøven kommer til at foregå i skolernes gymnastiksal med elastiske seler, der sidder fast i loftet.

Ministeriet smider bombe: Svømning bliver eksamensfag

To skoler er udtaget til at afprøve det nye eksamensfag. Men på grund af den korte frist kan de ikke få adgang til en svømmehal, så prøven kommer til at foregå i skolernes gymnastiksal. Trods de svære betingelser er svømmelærer begejstret.

Publiceret Senest opdateret

I disse dage afgøres det, hvilke elever der skal op i hvilke udtræksfag, og to skoler i henholdsvis Randers og Frederikssund Kommune har fået en ekstra overraskelse.

Undervisningsministeriet har i et samarbejde med Kystministeriet udtrukket Langå Skole og Fjordlandsskolen afdeling Skibby som forsøgsskoler til at prøve at føre elever til afgangsprøve i svømning.

1. april
DE to skoler er begyndt at forberede eksemen i tørsvømning.

Prøven i praktiske færdigheder omfatter distancesvømning, træde vande i minimum 2 minutter og et alsidigt selvkomponeret gruppeprogram.

Svømmehallen er optaget

Men ingen af de to kommuner har ledige tider i de lokale svømmehaller, så afgangsprøven må i stedet afvikles på skolerne med en eksemplarisk forevisning i forståelse af principperne for bevægelse i vand, også kaldet tørsvømning.

Prøven vil foregå i skolens store gymnastiksal og afsluttes uden karakterer, men med bedømmelsen bestået/ikke bestået.

En af de involverede svømmelærere Marianne Nysted er meget begejstret for at deltage i forsøget, selvom betingelserne langt fra er optimale.

"Det er fantastisk at se, hvordan eleverne tager udfordringen op og virkelig går op i at forbedre deres svømmefærdigheder. Selvom det er en anden form for prøve end normalt, er jeg overbevist om, at eleverne vil vise, hvad de kan".

Fpr at prøven bliver så realistisk som muligt har Mariane Nysted kontaktet firmaet Crocodile Bungee Fitness for at undersøge om, der er mulighed for at låne deres udstyr.

”Vi lærere er jo vant til at skulle være innovative og så ting til at fungere på de præmisser, der er. Med bungee fitness får man en sele på, bliver spændt op i en elastik i loftet og kan så flyve, hoppe og lave øvelser, der ellers ikke er fysisk mulige".

"Det er næsten lige så godt som at svømme i vand” siger hun.

Direktør for Crocodile Bungee Fitness Ran Slirpa er helt med på ideen.

”Det her er en måde, hvor vi som privatfirma kan gå ind og tage samfundsansvar”, siger han til Folkeskolen.

”Det er vigtigt, at de unge mennesker får smag for at bevæge sig, og det kan en afgangsprøve i svømning være en vigtig del af. Med vores udstyr er skolerne ikke hæmmet af, om de har adgang til en svømmehal, børnene kan få de grundlæggende færdigheder i at svømme og være sikre i vandet med vores elastikker”.

Minister: Det har potentiale

Undervisningsminister Matthias Tesfaye har ikke haft mulighed for at stille op til interview om sagen.

Men i et skriftligt svar til Folkeskolen siger han, at han ser muligheder i kombinationen af tørsvømning og bungee fitness.

”Hvis det bliver en succes, kan man forestille sig tværfaglige projekter, hvor eleverne i håndværk og design selv fremstiller de seler og elastikker, de skal bruge til denne form for tørsvømning”, siger ministeren.

Denne artikel blev bragt 1. april 2023

Powered by Labrador CMS