Corona

Perioderne med hjemsendelse og onlineundervisning ramte de i forvejen svageste elever hårdest, konkluderer AE-Rådets analyse.

Analyse: De i forvejen svageste elever blev fagligt hårdest ramt af coronatiden 

Blandt de elever, der klarede nationale test dårligt i 4. klasse, var der efter coronapandemien flere, der ikke bestod dansk og matematik ved afgangsprøven.

Publiceret Senest opdateret

Det går hårdt ud over elever, der i forvejen har lav faglighed, og elever, der vokser op i arbejderklassen og med forældre uden for arbejdsmarkedet, når folkeskolen lukker, konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse.

”Da børnene blev sendt hjem under corona, mistede de den tætte kontakt til lærerne og klasseværelset og var overladt til hjemmeundervisning. I virkeligheden viser vores analyse, hvor vigtigt det er med en stærk folkeskole,” siger analysechef i rådet Emilie Damm Klarskov i en pressemeddelelse.

AE-Rådet har kigget på afgangsprøverne fra sidste sommer, den første eksamen uden særregler efter coronaårene. Der steg antallet, der ikke bestod dansk og matematik i forhold til årene før corona. Ifølge analysen var stigningen størst blandt elever med de laveste faglige forudsætninger og blandt elever, der er vokset op i arbejderklassen eller med forældre uden for arbejdsmarkedet. 

AE-analysen har opdelt afgangseleverne i tre lige store grupper ud fra deres placering i de nationale test i 4. klasse.

I 2023 opnåede 19,3 procent af den fagligt svageste gruppe ikke mindst 02 i dansk og matematik ved afgangsprøverne.

Til sammenligning var tallet 14,4 procent for kontrolgruppen. Kontrolgruppen består af afgangseleverne i årene 2016-2019.

”Allerede før corona var der store forskelle på resultaterne ved afgangsprøverne, men som en lup har coronaen tydeliggjort, hvor vigtig en stærk folkeskole er for de fagligt svageste elever,” siger Emilie Damm Klarskov.

Blandt elever fra arbejderklassen er stigningen på 5,1 procentpoint, og blandt elever med forældre uden for arbejdsmarkedet er stigningen på 4,5 procentpoint, viser analysen på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.