ADHD-børn koncentrerer sig bedre i skolen, når de sover med kugledyne

Børn med ADHD falder ikke alene lettere i søvn og sover bedre om natten, når de ligger under en kugledyne. De får også lettere ved at koncentrere sig i skolen. Det viser en ny dansk undersøgelse. Forskerne fulgte børnenes sovemønster i 28 nætter.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Først blev børnenes søvnmønster målt i en uge, mens de sov med en normal dyne. Dernæst sov de 14 dage med en kugledyne for til sidst at vende tilbage til en almindelig dyne i en uge. Undervejs registrerede et måleinstrument, hvor hurtigt børnene faldt i søvn, hvor mange gange de vågnede i løbet af natten og den samlede længde af søvn. Samtidig førte forældrene dagbog over deres børnenes søvnmønster.

Undersøgelsen viser, at de 8 til 13-årige børn falder hurtigere i søvn, når de går til ro under en kugledyne.

"At bruge kugledyne i 14 dage forbedrer både den tid, det tager for børn med ADHD at falde i søvn, og antallet af opvågninger i løbet af natten, så begge dele svarer til niveauet i kontrolgruppen med 21 raske personer", konstaterer forskerne Allan Hvolby fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling i Esbjerg og Niels Bilenberg fra Odense Universitetshospital i Nordic Journal of Psychiatry, som har offentliggjort undersøgelsen.

Med en almindelig dyne brugte hvert femte barn med ADHD mere end 30 minutter på at falde i søvn, men i de 14 dage under en kugledyne lå ingen af børnene og stirrede op i loftet i så lang tid.

Forbedring i koncentrationen på ti procent

Mens forældrene førte dagbog over sovemønsteret, spurgte de to forskerne børnenes lærere, om de kunne mærke en forskel på børnenes hyperaktivitet og uopmærksomhed i skolen. Det kunne de.

Lærerne kunne konstatere en forbedring i både aktivitetsniveau og opmærksomhed på omkring ti procent vurderet ud fra en videnskabelig testmetode. Og det holdt sig i den sidste uge, selv om børnene igen sov med en normal dyne.

Fakta om kugledynen

En kugledyne er selvsagt fyldt med kugler, som ved hjælp af punktvise tryk på kroppen stimulerer både berøringssansen og muskel- og ledsansen. Vender man sig i sig i sengen, triller kuglerne lidt, og hjernen får nye impulser. Den øgede fornemmelse af kroppen giver tryghed, og kugledynen virker derfor beroligende.

I 2008 understregede Ankestyrelsen på baggrund af en konkret sag med en tiårig dreng med ADHD og Tourettes syndrom, at en kugledyne både er et behandlingsredskab og et hjælpemiddel. Dermed er to forskellige regelsæt afgørende for, om en elev kan få tildelt en kugledyne.

Hvornår dynen er det ene eller det andet beror på en konkret individuel vurdering af lidelsens karakter og omfang, og af hvilke behov kugledynen skal afhjælpe.

Powered by Labrador CMS