Skoler i Aarhus, Horsens og Odense ser ud til at blive påvirket af ghettoloven, der gælder de 15 hårdeste områder i landet.

Ghettolov kan lukke skoler

Boliger skal sælges eller rives ned i de mest udsatte boligområder frem mod 2030. Det kan ramme skoler – de første står allerede for skud.

Publiceret

DE HÅRDESTE GHETTOER

Der er 15 boligområder på Transport- og Boligministeriets listeover »de hårdeste ghettoområder i landet«. Det betyder, at de ifire år har stået på ghettolisten. For at være på ghettolisten skalet område opfylde to af fire kriterier, der vedrører uddannelse,arbejdsmarkedstilknytning, kriminalitet og etnicitet. Derudoverskal der bo minimum 1.000 personer i boligområdet.

Som følge af den tidligere regerings udspil »Ét Danmark udenparallelsamfund - ingen ghettoer i 2030« skal de hårdeste ghettoernedbringe andelen af almene familieboliger til maksimalt 40 procentinden 2030. Det sker ved, at boligorganisationer og kommuner ifællesskab udarbejder udviklingsplaner for byområdet.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tre skoler beliggende i regeringens »hårdeste ghettoområder« ser ud til at blive de første, som rammes af den såkaldte ghettopakke. I alle tilfælde er årsagen, at der skal ændres på sammensætningen af boliger i områderne.

I Odense Kommune har byrådet besluttet at tage første skridt i sammenlægningen af H.C. Andersen Skolen og Abildgårdskolen i bydelen Vollsmose.

Til sommer lukker 0.-klasserne på H.C. Andersen Skolen. I Horsens Kommune arbejder forvaltningen på at omplacere Langmarkskolen, der ligger tæt op ad ghettoområdet Sundparken. Planen er at sælge den nuværende skole og i stedet opføre private boliger. Sundparken i Horsens er et af de 15 boligområder, der skal nedbringe andelen af almene familieboliger. En del af udviklingsplanen er at sælge Langmarkskolen, der har et stort optag fra Sundparken, selv om den geografisk ikke ligger i ghettoområdet.

»Flytningen af Langmarkskolen er en del af den strategiske udviklingsplan for hele området i og omkring Sundparken som følge af ghettoloven«, siger Tanja Nyborg, direktør for uddannelse og arbejdsmarked i Horsens Kommune.

Skal vores skole lukke?

Planen er at flytte skolens elever til bygninger ved ungdomsinstitutionen Learnmark, men en endelig aftale er endnu ikke indgået.

»Vi har endnu ingen milepæl for, hvornår vi flytter skolen. Det kan jo godt ske, at vi ikke kan blive enige, og at vi så skal finde en anden grund, vi kan købe. Langmarkskolen skal flyttes, det er helt sikkert«, siger Tanja Nyborg.

Tal fra uddannelsesstatistik.dk viser, at afgangseleverne fra Langmarkskolen i skoleåret 2018/19 havde et karaktergennemsnit på 7,4, og ifølge Tanja Nyborg har skolen da også klaret sig fint, ligesom man har rykket en eliteidrætslinje ud på skolen. Problemet har været at tiltrække familier fra området.

»Der er en tendens til, at familierne, der hører til skoledistriktet, men som bor i villakvarteret, fravælger skolen. Det vil vi forsøge at ændre ved at rykke og ændre identitet omkring skolen«, siger hun.

I Aarhus Kommune blev det i maj 2019 besluttet, at to skoler skal lægges sammen. Tovshøjskolen med stort optag fra Gellerupparken/Toveshøj rykker til Ellekærskolen ved boligområdet Bispehaven.

Sammenlægningen sker også som følge af faldende elevtal. Desuden skal der nedlægges og omdannes næsten 1.000 boliger i de to områder, der begge er at finde på listen over de 15 boligområder.

I skoleåret 2025/26 skal en ny skole stå klar i Gellerup-bydelen. Samtidig bliver Ellekærskolen nedlagt. En af ambitionerne for den nye skole er at tiltrække flere familier fra eget skoledistrikt.

Ikke planen at lukke skoler

Transport- og Boligministeriet skriver i et svar til fagbladet Folkeskolen, at man ikke har haft for øje at lukke skoler med ghettoloven:

»Det er ikke en målsætning i parallelsamfundsaftalen at lukke skoler i eller omkring de 15 mest udsatte boligområder. Det er en målsætning at bryde de mest udsatte boligområders isolation og fremme en mere varieret beboersammensætning, blandt andet med henblik på at give de børn, der bor i områderne, bedre muligheder«.

»Det følger ikke af boliglovgivningen vedrørende parallelsamfund og udsatte boligområder, at skoler skal lukke eller ændres«, lyder det fra ministeriet.

I alt skal godt 3.000 almene familieboliger rives ned som følge af ghettopakken.