Skolekomedien

Stress, angst og vanvid

Snart har hundredvis af læreres værste og smukkeste øjeblikke premiere på Aarhus Teater. Folkeskolen har fået et smugkig på farcen ”Skolekomedien”, hvor stjerneinstruktør Christian Lollike beskriver tilstanden i folkeskolen med humor, alvor – og et strejf af cirkus.

Publiceret Senest opdateret

Når klokken ringer for tredje gang, og publikum har sat sig til rette i de røde sæder på Aarhus Teater, starter Annette undervisningen.

Hun er hovedpersonen i instruktør Christian Lollikes farce ”Skolekomedien”, og hendes handlinger og ord på scenen er skabt ud fra mere end 200 mails og breve fra lærere, der har fortalt om lærerlivets op- og nedture. 

For hvis man skal forstå, hvad der foregår i folkeskolen, skal man lytte til lærerne, mener Christian Lollike.

”Mange har beskrevet, hvordan de er nødt til at være mere hårdføre, end de har lyst til. De fortæller også om at skrue ned for ambitionerne og om, at der ikke bliver stolet på deres dømmekraft. Det har været hårdt at læse”, siger han, da han mødes med Folkeskolen efter dagens prøver på Aarhus Teater.

”Helt kort oplever jeg, at folkeskolen skal løse ufattelig mange opgaver i dag, og at den hele tiden er til debat. Først skal alt være digitalt, og lige bagefter skal alle bøgerne tilbage i skolen. Det må være vanvittigt for lærerne at blive trukket i så mange forskellige retninger”.

Annette, Annette og Annette

Det er stadig tidligt i forløbet, og meget kan nå at ændre sig inden premieren den 1. februar. Men lige nu har Annette biologi og dissekerer fisk med de ældste elever.

”Skolekomediens” hovedperson er folkeskolelæreren Annette. Det særlige ved hende er, at Carla Eleonora Feigenberg (til højre), Mette Døssing og Anders Baggesen alle spiller læreren Annette på samme tid.

”Skolekomediens” hovedperson er folkeskolelæreren Annette. Det særlige ved hende er, at Carla Eleonora Feigenberg (til højre), Mette Døssing og Anders Baggesen alle spiller læreren Annette på samme tid.

I denne scene har skuespiller Mette Døssing rollen som Annette. Ude i kanten står kollegaerne Carla Eleonora Feigenberg og Anders Baggesen klar til at træde ind – og også spille Annette. Forestillingen har nemlig tre skuespillere, der deler rollen som folkeskolelæreren. 

De er nogle gange på scenen alene, og andre gange er de alle tre til stede på samme tid, fortæller Mette Døssing.

”Fordi vi er tre, der spiller den samme karakter, kan vi afspejle Annette i de forskellige faser af hendes lærerliv. Hun er både en ung, nyuddannet lærer, der forventer at kunne svare på alle spørgsmål og rumme alle elever. Og hun er en lærer midt i livet, der er ved at knække under presset”, siger hun. 

Farcen forstærker det defekte

to billeder af bjørn sat sammen

Scenograf og kostumedesigner Franciska Zahle har ønsket at få en cirkusbjørn med i forestillingen, hvor skole og cirkus smelter sammen. ”Der findes en række cirkusmetaforer om folkeskolen. For eksempel kan man være klassens klovn”, fortæller hun.

Det er ikke første gang, Christian Lollike kaster sig over en af de helt store samfundsinstitutioner. I 2018 opsatte han stykket ”Hospitalet”, der beskrev det vanvittige tempo, som sygeplejersker og læger arbejder under i det danske sundhedsvæsen.

”Hospitalet” var en farce og fik derfor ikke for lidt, når det kom til teaterblod, kropsvæsker og morbide scener. 

Den samme genre har Christian Lollike valgt at bruge i teaterstykket om folkeskolen.

”Farcen er ret god til at beskrive det, vi ikke tør standse op og kigge ordentligt på”, siger han og uddyber, at det ikke er lærerne, han vil gøre grin med. I stedet skal farcen være med til at sætte spot på det system, der får lærerne til at føle sig til grin.

Kærlighed til lærerfaget

Selv om langt de fleste af lærernes fortællinger handler om inklusionsudfordringer, forældremøder og topstyring, er der også kærlighed til lærerfaget gemt i brevene til Christian Lollike.

For når lærerne først har fået skrevet alle deres frustrationer ud, begynder de at skrive om eleverne, fortæller han. Den slags historier kommer også til at blive fortalt fra scenen.

En hest er ved at blive malet om til en zebra på Aarhus Teater. Der skal nemlig mange dyr på scenen for at skildre det vanvittige cirkus, som folkeskolelærerne står i hver dag.

En hest er ved at blive malet om til en zebra på Aarhus Teater. Der skal nemlig mange dyr på scenen for at skildre det vanvittige cirkus, som folkeskolelærerne står i hver dag.

”Vi har taget et fragment med, hvor en lærer fortæller, hvor nervøs og stolt hun er, når eleverne skal til afgangsprøve. Og at det ikke er topkaraktererne, hun husker klarest, men derimod de elever, der pludselig rykker, selv om de kæmper med alt muligt”, siger Christian Lollike.

”Når jeg læser det, kan jeg blive helt rørt. For det er jo det, det hele handler om”.

Mette Døssing, der spiller folkeskolelæreren Annette, genkender lærernes omsorg for eleverne. Hun er selv er barn af to lærere. ”

Jeg kan huske, at jeg fornemmede, at mine forældre savnede at være sammen med eleverne, da de gik på pension. Det har jeg tænkt meget over i forhold til at skulle spille Annette”, siger hun.

Forberedelser og prøver til Skolekomedien på Aarhus Teater.På billedet: Prøver til forestillingen Foto: Tobias Nicolai for Folkeskolen

Ingen folkeskole uden fagkonsulenter – nu med cykelhjelm. "Jeg skal ikke blande mig. Jeg observerer bare og kommer med indspil”, siger konsulenten i skikkelse af Christian Hetland.

 

Det er ikke nemt at få voksne mennesker til at ligne elever i 3. klasse. Derfor er mange af kostumerne enten for store eller for små til skuespillerne, så tøjet ændrer deres proportioner

Det er ikke nemt at få voksne mennesker til at ligne elever i 3. klasse. Derfor er mange af kostumerne enten for store eller for små til skuespillerne, så tøjet ændrer deres proportioner