Specialundervisning, Skolestart

Noas Ark Af Marianne Andersen, Kirsten Jakobsen, Erik Lau, Else Lindskrog, Susanne Juel Petersen, Svend Rasmussen og Kurt Sørensen Tegninger: Dorte Karrebæk Bogstavkursus 48 sider, 67,50 kroner Læse-skrivebog 40 sider, 60 kroner Lærervejledning 56 sider, 247,50 kroner Alinea

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fynske læsekonsulenter har revideret specialundervisningsmaterialet 'Noas Ark' og udvidet det med en læse-skrivebog. Elevbøgerne er engangsbøger.

Materialet er beregnet til de elever, der er usikre i bogstaverne sidst i første klasse.

Siderne i 'Bogstavkursus' har nu fået en farveindramning. Der arbejdes med skrivning, analyse, syntese, stavning og læsning. I opgaverne lægges stor vægt på arbejdet med bogstavernes lyd. Først gennemgås vokalerne og siden konsonanterne. Hvert bogstav introduceres med en historie. Rammen er en fødselsdagsfest på Noas ark, hvor alle dyrene skal med. Noas Ark er i bogstaveligste forstand omdannet til et bogstavhus.

Læse-skrivebogen er med farveillustrationer. Den kan bruges parallelt med bogstavbogen eller bagefter. Her skal eleven selv læse små lette historier om de dyr, de kender fra bogstavhistorierne. I tilknytning til historierne er der små skriveopgaver.

Lærervejledningen indeholder bogstavhistorier, kopiark med en bogstavprøve, ekstraopgaver og materialets teoretiske baggrund. Læseforskere som Elbro, Frost, Lundberg og Frith har inspireret. Sidstnævnte har især betonet betydningen af børns skriveforsøg i relation til læseudviklingen.

Dorte Karrebæks tegninger er festlige og muntre.

Materialet er godt og systematisk. Det anbefales til specialundervisning i indskolingen.

Tove Kettner Heiberg